Prisluškovalna orodja v podatkovnih kablih

Matej Huš

1. okt 2019 ob 19:18:32

Navajeni smo že, da nepoznanih USB-ključev in podobnih naprav ne gre vtikati v računalnike, ker mimogrede nanje prinesemo kakšno nesnago. V resnici pa to velja za vse aktivne naprave z USB, kamor lahko uvrščamo tudi - kable. In nevarnost ni omejena le na USB, temveč vsako dvosmerno podatkovno povezavo. Primer so lažni kabli za Applov priključek lightning.

Prvikrat smo zanje slišali avgusta, sedaj pa poteka že njihova množična proizvodnja. To pomeni, da se bodo z 200 dolarjev, kolikor so stali prototipi, močno pocenili. Kot pravi avtor MG, ki je kable poimenoval O.MG, gre za modifikacijo, ki ohrani vse normalne funkcionalnosti kablov (prenos podatkov in polnjenje), a hkrati vzpostavi še brezžično dostopno točko (hotspot). Ta omogoča hekerjem v bližini, da se povežejo v napravo in pridobijo polni dostop.

Proti takšnim napadom se v resnici kaj dosti ne moremo boriti. Edina pametna rešitev je, da v naprave ne vtikamo neznanih kablov. Temu pritrjujejo tudi proizvajalci. Apple je dejal, da priporočajo le uporabo originalnih izdelkov z Applovim certifikatom.