Thunderbolt in USB sta še vedno lepi par

Jurij Kristan

20. okt 2022 ob 08:09:44

V razmaku nekaj dni smo izvedeli novosti o prihodnjih standardih vodil USB, Thunderbolt in DisplayPort. To ni naključje in nakazuje njihovo nadaljnje zbliževanje, toda za uporabnike še vedno obstajajo pomembne razlike.

V ponedeljek je združenje VESA obelodanilo specifikacije standarda DisplayPort 2.1. Dan zatem je sledil USB Implementers Forum (USB-IF) z najavo USB4 Version 2.0, včeraj pa še Intel s prvimi grobimi značilnostmi naslednjega Thunderbolta, ki bo ime sicer dobil šele prihodnje leto. Razlog je seveda v tem, da vsi omenjeni akterji zadnja leta med seboj vse bolj tesno sodelujejo. Pred tremi leti je Intel standard Thunderbolt rešil plačevanja licenčnin in tako omogočil, da je ta postal osnova za USB4, pri čemer je pred slednjim ohranil nekaj prednosti na način, da Thunderbolt oglašuje kot rešitev, ki jamči več bonbončkov. DisplayPort je po drugi plati vključen skozi zmožnost tuneliranja oziroma posredovanja DP ter PCIe signala skozi USB/Thunderbolt.

Tudi pri najavljenih izvedenkah gre za enako strategijo. USB4 v2 bo podvojil obstoječe hitrosti USB4 in torej dvosmerno omogočal pasovno širino do 80 Gbps. Za to bodo v mnogočem dovolj že obstoječe žice, saj bo šlo zvišanje zmogljivosti predvsem na račun rabe novega načina enkodiranja signala, PAM-3. Še posebno zanimiva pa je dodatna zmogljivost asimetričnega prenosa, ki bo v zunanjo smer omogočala prenos do 120 Gbps, na račun tistega v obratni smeri, ki bo zato v tem režimu zmogel do 40 Gbps. To bo namenjeno predvsem tistim, ki bodo želeli hkrati uporabljati več zmogljivih 4K/8K monitorjev in še zunanje SSD pogone. Hakeljc je v tem, da pri USB vodilih takšne zmogljivosti ne bodo zajamčene, temveč zgolj možne, medtem ko bodo pri Thunderboltu zapovedane in bo sistem, kakor so Intelovi inženirji povedali na obrobni tiskovki, samodejno preklopil v asimetrični način, če bo zaznal uporabo najzahtevnejšega zaslona. Tudi posredovanje DP 2.1 signala bo zmoglo do 80 Gbps, oziroma do štiri PCIe stezice, se pravi dvakrat več kot doslej.

Pri USBju bomo očitno še naprej obsojeni na potrebo po branju drobnega tiska, oziroma nalepk s pasovno širino, čeprav se je združenje nedavno odreklo vsaj dvoumni znački SuperSpeed. V Intelu tako še vedno igrajo na karto, da pri Thunderboltu uporabniki preprosto vzamemo kabel USB-C in "imamo v njem vse", saj se fizična oprema ne bo spremenila in ostaja osrediščena na žice z vtičem USB-C. Velja zgolj opomba, da bodo obstoječi kabli novi asimetrični način prebavljali zgolj do dolžine enega metra, sicer pa bo očitno potrebno kupiti nove. Ni še jasno, kdaj bomo te reči dejansko lahko uporabljali. Thunderbolt 4 ta hip še ni razširjen; petica - če se bo sploh tako imenovala - je tako oddaljena najmanj dve leti.