Finska Jolla (MeeGo) je tu

Matej Huš

30. nov 2013 ob 14:13:30

Dočakali smo izid mobilnega telefona Jolla, ki je nastal na pogorišču Nokiinega operacijskega sistema MeeGo. Nokia N9 je bil namreč edini telefon, ki so ga Finci izdelali na tem sistemu, potem pa je bilo konec. Sprva je namreč Nokia nameravala MeeGo upokojiti, a je skupina nekdanjih inženirjev pri Nokii odšla na svoje, odprla podjetje Jolla in nadaljevala razvoj. Prvi izdelek so najavili maja letos, sedaj pa se je na Finskem začela njegova prodaja. V ostale države še pride.

Jolla sodi v srednji razred telefonov. Ima dvojedrni procesor Qualcomm Snapdragon 400 (MSM8930) s taktom 1,4 GHz, gigabajt pomnilnika, 16 GB vgrajenega pomnilnika in razširitev s kartico microSD ter 4,5-palčni zaslon, ki prikazuje sliko z ločljivostjo 960 x 540 (245 točk na kvadratni palec). Kameri sta dve - osem in dva milijona točk imata. Vse skupaj poganja operacijski sistem Sailfish, ki je nastal iz MeeGoja. Telefon tehta 141 gramov in meri 9,9 milimetra v debelino. Baterija zdrži 2100 mAh.

Od predhodnika N9 je Jolla pobrala številne značilnosti, med njimi zlasti te v uporabniškem vmesniku. Dvojni dotik na zaslon prebudi telefon iz spanja, drsni pomiki v različne smeri telefon vrnejo na začetku zaslon, med obvestila, ga zaklenejo ipd. Vse skupaj terja kar nekaj privajanja, saj vmesnik ni najbolj intuitiven. Tudi z operacijskim sistemom je nekaj težav, saj se jim je na The Vergeu večkrat zrušil ali zaciklal. Žalostno je, da Jolla še ne podpira LTE, a k sreči je to le programski defekt, saj strojna oprema je, le programske podpore niso uspeli zagotoviti pravočasno. Verjetno bo kakšna nadgradnja poskrbela tudi za to.

Telefon stane 400 evrov, v preostanek Evrope pa pride v začetku prihodnjega leta. V Helsinkih so ga predstavili na odmevnem dogodku, kjer so razdelili 450 primerkov. Prvi vtisi so mešani. Jolla je spodoben telefon, a nič več kot to. Na trgu je namreč konkurenca izjemna in za 400 evrov je mogoče dobiti precej več, kot ponuja Jolla. Slednja se namreč zatika, vmesnik ni najbolj gladek, izbira aplikacij na Yandexu bi lahko bila večja in še cel kup drugih drobnih pomanjkljivosti. Ker to ni edini telefon, ki ga bo Jolla ponudila, upamo, da bodo v drugih modelih našteto izpilili.