Jolla predstavila prvi telefon, nadaljevanje MeeGoja

Matej Huš

21. maj 2013 ob 00:10:50

Ko je Nokia ukinila razvoj MeeGoja, se je zdelo, da je ta obetaven operacijski sistem mrtev. Pa ni bilo tako, saj je skupina Nokiinih inženirjev ustanovila podjetje Jolla in nadaljevala razvoj. Rodil se je Sailfish OS.

Sedaj so pri Jolli razkrili prve podrobnosti o telefonu, ki naj bi bil naprodaj še pred koncem leta. Na pogled je nov telefon podoben Nokiinim lumiam, saj ima ličen in minimalističen dizajn ter 4,5-palčni zaslon. V notranjosti mu bije dvojedrni procesor, ima podporo za kartice microSD in seveda 4G LTE. Kamera bo imela ločljivost osem milijonov točk, ločljivost zaslona pa še ni znana, razen da "bo HD".

Pomembnejša od strojne opreme, o kateri pravzaprav še ne vemo veliko, pa je programska oprema. Sailfish OS je nastal na ruševinah MeeGoja. To pomeni, da ima uporabniški vmesnik za večopravilnost in podporo za aplikacije, napisane v Qt. Kakopak je telefon tudi združljiv z Androidom, kar se tiče aplikacij, tako da niti ob splavitvi ne bo vladala suša.

Kako bo telefonu ime, ni povsem znano. Utegne se zgoditi, da bo preprosto Jolla. Stal bo do 400 evrov, če pa ga prednaročite, dobite kupone za popust in majico. Ali bo Jolli uspelo na trgu, kjer vlada huda konkurenca (Android, Apple, Nokia, BlackBerry), je veliko vprašanje. Jolla je videti zelo spodoben in všečen telefon, a to niti slučajno ne bo dovolj. Treba bo prepričati trg.