MeeGo se je reinkarniral

Matej Huš

8. jul 2012 ob 13:25:43

Nokia in Intel sta februarja 2010 napovedala, da bosta z združenimi močmi razvila nov odprtokodni sistem za mobilne telefone, tablice, netbooke, avtomobilske informacijsko-razvedrilne sisteme (infotainment) itd. z imenom MeeGo. Vanj naj bi bila združila Nokiin Maemo in Intelov Moblin, prve telefone Nokia N9 in razvojniško verzijo N950 pa smo dočakali lani konec leta, že pred tem pa je Nokia napovedala, da je z MeeGojem konec. N9 je ostal edini tovrsten telefon za širše množice, Nokia pa se je lotila Tizena, v katerem je sicer pridih MeeGoja, a je videz povsem drugačen.

MeeGo se sedaj vrača od mrtvih. Skupina nekdanjih Nokiinih inženirjev je ustanovila podjetje Jolla, ki bo skrbelo za MeeGo. V podjetju so združeni vodje in nekateri ključni posamezniki, ki so delali na projektih MeeGo in N9. Vodja Jolle je Marc Dillon, ki je pred tem pri Nokii 11 let, od leta 2006 pa vodilni inženir na projektih Maemo in kasneje MeeGo.

Skupina Jolla verjame, da je Nokia z MeeGojem ustvarila najboljši sistem za pametne telefone, zato bodo nadaljevali njegov razvoj. Posvetili se bodo razvoju, dizajnu in prodaji novih telefonov na platformi MeeGo. Podjetje z Nokio nima nobene povezave, zato ne bodo nudili podpore za obstoječa N9 in N950.