Jolla obupala nad svojo tablico

Matej Huš

3. jan 2016 ob 20:43:37

Jolla je na svojem blogu v novoletnem voščilu sporočila žalostno novico, da podjetje pokopava svoj projekt tabličnega računalnika Jolla Tablet, ki so ga prodajali s skupinskim financiranjem (crowdfunding) na Indiegogo. Zaradi finančnih težav bodo najzgodnejšim podpornikom na Indiegogo poslali omejeno količino tablic, velika večina pa je ne bo mogla dobiti, saj so projekt ustavili. Za podpornike, ki bodo ostali praznih rok, iščejo rešitve.

Na tablici teče lasten operacijski sistem Sailfish OS 2.0, ki je nastal na pogorišču Nokiinega MeeGoja, iz katerega se je razvila Jolla. Spomnimo, da so butične količine tablice poslali že jeseni, sedaj pa bo sledila še druga, zadnja pošiljka. Finančne težave so se zaostrile novembra, ko je kazalo, da bo zaradi umika večjega financerja šla pod vodo celotna Jolla. Tedaj so odpustili večino zaposlenih in začeli prisilno poravnavo, decembra pa so sporočili, da bo podjetje preživelo. A finančne težave so vseeno pustile posledice.

Za zdaj še ni natančno znano, koliko tabličnih računalnikov Jolla Tablet bodo sploh izdelali. Prav tako še ne vemo, kaj bodo v zameno dobili tisti podporniki, ki so tablico plačali, a je ne bodo dobili. V Jolli pravijo, da pripravljajo presenečenje. Uporabniki nad skrivnostnostjo niso preveč navdušeni, saj Jolli že dlje časa očitali slabo komunikacijo in netransparentnost.

V novem letu se bodo v Jolli ukvarjali z operacijskim sistemom Sailfish OS, ki ga bomo našli na nekaterih pametnih telefonih. Tablic pa, kot kaže, ne bo.