MWC: Jolla pokazala predogled Sailfish 2.0

Matej Huš

2. mar 2015 ob 21:30:15

Jolla je na MWC-ju predstavila predogledno verzijo svojega operacijskega sistema Sailfish OS 2.0 za pametne telefone in tablice. Jollo so ustanovili nekateri prebegli inženirji iz Nokie in nadaljevali razvoj tam, kjer se je MeeGo končal. Pred letom dni je izšel Sailfish 1.0, letos pa bomo dobili naslednjo inačico.

V Barceloni je Jolla pokazala svoj tablični računalnik, ki bo izšel v drugem letošnjem četrtletju in so ga sfinancirali prek Indiegogo. V drugem krogu so nabrali 34 milijonov evrov. Specifikacije se od novembrske napovedi niso bistveno spremenile, torej lahko pričakujemo 7,85-palčni zaslon z ločljivostjo 2048 x 1536 (330 točk na kvadratni palec), štirijedrni procesor Intel Z3735F z 1,8 GHz, 2 GB pomnilnika, 32 ali 64 GB kapacitete in možnost razširitve s kartico microSD, Dve kameri - eno s petimi in drugo z dvema milijonoma točk, ter baterijo s kapaciteto 4450 mAh. Cena bo znašala 220 dolarjev za 32-GB verzijo in 250 dolarjev za 64 GB.

Glavna novost Sailfish OS 2.0 je podpora za procesorje Intel Atom in boljša združljivost z aplikacijami za Android, ki bodo delovale tudi na Sailfishu. Uporabniški vmesnik je malce predelan in se upravlja izključno z gestami. Sailfish OS bo imel še izboljšano večopravilnost ter funkcije za zaščito zasebnosti, ki jih še niso razkrili. Platforma Sailfish Secure bo odprta in bo ponujala večjo varnost.

Jolla Tablet je zgolj prva izmed naprav, ki jih bo poganjal Sailfish OS 2.0, v podjetju pa pravijo, da že tečejo pogajanja z zainteresiranimi partnerji, ki ga bodo uporabljali tudi na svojih izdelkih. Na MWC-ju so k sodelovanju povabili proizvajalce iz Kitajske, Indije, japonske in Rusije, kamor Jolla tudi najbolj cilja.

Jolla je torej še eden v vrsti ekosistemov, ki skušajo razbiti Androidno-jabolični duopol. Poleg Jolle to bolj ali manj uspešno počno še Firefox OS, Ubuntu in Tizen.