Ameriška univerza raje izbrala Dellove Win8 tablice kot iPade

Mandi

18. avg 2013 ob 12:31:52

Pisali smo že, da se Microsoftovi Surfaci ne prodajajo ravno najbolje ter da jih podjetje bolj ko ne iz obupa ceni, da bi nekako spraznili presežne zaloge do oktobrske predstavitve Surface 2. Agresivno jih ponujajo zlasti šolam, to je od 199 dolarjev naprej za Surface RT brez tipkovnice. Izgleda, da se tovrstni (subvencionirani) poslovni model kar splača, sploh če zraven prodaš še Office 365 licenco.

Ameriška Univerza v južnem Illinoisu je pravkar napovedala večletni posel z Microsoftom, ki zajema Office 365 licence za vseh 30.000 študentov in članov osebja, ter brezplačno Dell Latitude 10'' za vse letošnje bruce. PR oddelek je večino črnila namenil prav tablici oz. temu, kako zelo boljša in cenejša je od Applovega iPada. Gre sicer za polnovredno Windows 8 tablico (brez nerazumnih omejitev platforme RT) z izhodiščno ceno 499 dolarjev (identično iPadu). Cena bo sicer nekoliko nižja, saj so Dell, Microsoft in Intel primaknili subvencijo, poleg te pa še denar za razvoj skupaj 30 namenskih aplikacij za študente - nič groznega, pač urnike, zbirnike študijskega materiala, menije iz menze, ter nekaj varnostnega programja za sledenje študentov ukradenih tablic. Prednaložiti mislijo še Pisarno 365 ter večino učbenikov in drugega študijskega materiala. Obenem - vsaj tako piše v PR materialu - imajo izbrane tablice za 50% več procesorske moči in za 100% več RAMA od iPadov, so bolj robustne in vzdržljive, ter imajo daljšo garancijsko obdobje. Vključujejo podporo za USB in HDMI, na dnu pa imajo replikator, preko katerega je mogoče enostavno priklopiti monitor, miško ter tipkovnico (v stilu poslovnih prenosnikov). Podpirajo Adobejev Flash (ki se očitno na veliko uporablja v študijskem gradivu) in obstoječa Windows administracijska orodja, kar bo Univerzi omogočalo enostavno in centraliziran upravljanje naprav.

S toliko subvencioniranja naj bi jim Windows 8 tablice v primerjavi z iPadi v štirih letih prihranile vsaj 4 milijone dolarjev.

Tovrstne ugodnosti za šolarje so sicer že stalna praksa, tako za Microsoft kot tudi za Apple. Slednji denimo ponuja popuste za študente ter iTunes U za distribucijo izobraževalnih vsebin. Bolj skrbi, da je Microsoft ta konkretni posel dobili skozi vezano prodajo s Pisarno 365. Dobra prodaja spletne pisarne je za MS ključna, ker vsi njihovi izdelki, sans morda server, po prodajnih številkah vsaj malo zaostajajo za željami. Glavni konkurent na tem trgu pa ni Apple, ampak Google z njihovo suito Google Apps. Med sveže zmage si MS lahko šteje npr. pogodbo za 120.000 licenc z upravo zvezne države New York. Sodeč po izjavi PR oddelka bodo tudi tam prihranki kar hudi - kar 3 milijone letno v nižjih licenčninah (sedaj namreč uporabljajo 27 različnih pisarniških in email rešitev, večino sicer kar Microsoftovih), strojni opremi, vzdrževanju, energijski porabi (?) in stroških izobraževanja oz. podpore uporabnikom. Seveda pomaga, da so privzeti prostor na SkyDrivu dvignili z 0.5 na 25GB.