Windows Blue RTM še ta mesec, končna različica oktobra

Mandi

14. avg 2013 ob 12:49:54

Minuli vikend je na internetu ušla neuradna kopija svežega builda Windows 8.1 "Blue" (#9471). V primerjavi s preview različico, ki so jo pokazali konec junija, ima nekoliko bolj jasen in intuitiven vmesnik, v skladu z zadnjimi smernicami mobilne platforme Windows Phone. Na kontekstne menije znotraj aplikacije npr., ki so bili dosedaj dosegljivi skozi poteg z dna zaslona, zdaj opozarjajo tri bele pikice. Prav tako so dodali aplikacijo "Help + Tips", ki služi kot hiter sprehod skozi novosti Windows 8 Style vmesnika (glej sliko). Drugače nič večjega: Skype je zdaj prednameščen, podpore za brskanje flickr in facebook fotk še vedno ni, so pa kot vir fotografij dodali SkyDrive. Facebook in Flickr naj bi, tako se šušlja, morala znajti z lastnimi aplikaciji. Pač več vode na njihov lasten mlin, tako kot smo od njih že vajeni.

Gre sicer ti. "pre-escrow" build, se pravi, pred točko, ko več ne bo mogoče dodajati novih funkcionalnosti. To slednje naj bi se zgodilo z izdajo RTM (release to manufacturing) različice konec tega meseca, deležni pa je bodo zgolj Mircosoftovi OEM partnerji. Ali jo bodo objavili tudi za naročnike MSDN (kakšen teden ali dva kasneje), bo potrebno še videti. Različica za končne uporabnike (GA, general availability) bo sicer na voljo nekje v sredi oktobra, ravno leto dni po izvorni izdaji Osemke. Microsoft naj bi vmesni čas izkoristil še za tazadnje hrošče.

Istočasno s splavitvijo Blue naj bi predstavili tudi svežo strojno opremo. Najbrž Xbox One, ki sicer izide 29. novembra, sveže Surface 2 tablice (tako RT kot Pro, ter najbrž 7'' model) in kak nov telefon. Ali bo to obrnilo trend slabe prodaje, bo bržkone jasno že naslednjo pomlad. Telefoni se pravzaprav ne prodajajo tako slabo (4% tržni delež, Apple 13%, Android 80%), zato se celo šušlja, da bi se dveh ali treh letih lahko približali Applu. Pa je to realno? Microsoft je trenutno nesrečni situaciji, kjer želi za svoje tablice računati cene Applovega ranga, medtem ko so potrošniki pripravljeni plačati kvečjemu toliko kot za droide, raje še manj. Sploh RT tablice so vprašljive, ker se za podobno ali malo višjo ceno dobi že el-cheapo prenosnike brez nesmiselnih omejitev glede poganjanja RT aplikacij. A pocenitev bi pomenila, da bi morali pozabiti na maržo iz kopije svojega operacijskega sistema. Tega pa si nekako ne želijo. Zato so trenutno ubrali drugačno strategijo: pred vsemi regulatorji trga so sprožili postopke zoper Google, ker da ta daje Android na voljo "po dumpinški ceni $0/0€" in s tem spodriva konkurenco, beri njih. To bodo izjemno težko dokazali. Malo več sreče bi lahko imeli s trditvijo, da Google svojim OEM partnerjem vsiljuje svoje lastne storitve (preko Android certifikacije), ter tako pretvarja njihove telefone v "vir podatkov za svojo marketinško platformo". Ta del drži, in Google mora biti glede na svoj tržni delež ("obvladujoči položaj") vendarle malo previden. A pustimo zdaj to. Počakajmo raje jesen, ko bo vidno, ali bodo nove oprave in OS nekaj, kar bi si ljudje dejansko želeli kupiti.