Primerjava proizvodnih stroškov 7'' iPada, Kindla

Mandi

7. nov 2012 ob 10:19:53

Analitiki raziskovalne hiše IHS iSuppli so predstavili svojo analizo proizvodnih stroškov dveh konkurenčnih 7" tablic; svežega iPada mini ter dober mesec starejšega malega Kidle Fire HD. Razlika v ocenjeni ceni materiala in dela je minimalna (vsega 8 dolarjev), a medtem ko se Kindle prodaja praktično brez marže pri 199 dolarjih (stroški 174 dolarjev), je Applova marža pri 330 dolarjev vrednemu iPadu mini še vedno zajetnih 130 dolarjev (stroški 198 dolarjev).

Natančna ocena stroškov je na voljo na sliki. Največji delež pri obeh pobere zaslon - 64 dolarjev za 1280x800 IPS LCD zaslon z 216ppi v Kindlu, oz. 80 dolarjev za Minijev 7.9'' 1024x768 163ppi (enake ločljivost kot pri iPadu 2, a v manjših dimenzijah). Sledita oba spomina - delovni (1GB oz. 512MB) in trajni (oba 16GB) pri približno dvajset dolarjih, pa procesor in baterija pri petnajst dolarjih, pa tako dalje. Kot zanimivost: priloženi dodatki (slušalke, polnilec, kablovje, papirovje) naj bi Apple stali enkrat več - 6 dolarjev namesto 3.

Gre torej za dve strojno primerljivi napravi, a s precej različno prodajno strategijo. Kot rečeno, se na papirju celo nekoliko zmogljivejši Kindle prodaja praktično brez marže (morda celo z izgubo), pri čemer se Amazon nadeja zaslužkov iz prodaje medijskih vsebin preko svoje spletne trgovine. Apple medtem vztraja pri svoji premijski poziciji, z višjo ceno in percepcijo kvalitete, dodelanosti in uporabnosti.

Pri tem je zanimivo že to, da so se Jabolčni sploh odločili za izdelavo manjše tablice, glede na nekdanje stališče, da ta format ne more delovati. Dobra prodaja Amazonovih oz. Googlovih tablic jih je očitno prepričala v nasprotno. Končne številke sicer še niso na voljo. Apple pravi, da je v prvih treh dneh po predstavitvi prodal 3 milijone iPadov, vendar ta številka zajema tako malčka kot posodobljenega velikega brata (iPad 4). Analitiki ocenjujejo, da je bilo Minijev med 2 in 2.5 milijona. Amazon je bistveno bolj skrivnosten in pravi zgolj, da so na dan predstavitve konkurenčnega Minija prodali "dnevno največjo količino Kindlov dotlej", cel naslednji teden pa še "trikrat več kot po navadi". K temu je po vsej verjetnosti prispevalo tudi dejstvo, da Mini v ničemer ni presežek. Zaslon je daleč od retinaste kvalitete, v filmom manj prijaznem razmerju 4:3, iste ločljivosti kot dvojkin, a manjši. Velikost pisave, ki se na dvojki brez težav bere, je na Miniju premajhna, za nameček pa Apple ni posodobil Safarija, tako da imajo spletni oblikovalci znatne težave pri zaznavanju, katero napravo ima potrošnik v roki, in so zato primorani povečati pisavo za vse iPade druge generacije. H končnemu občutku je treba prišteti še navito ceno, tako da se zna zgoditi, da se bo marsikdo, ki je odločitev o nakupu 7'' tablice odlagal do predstavitve Minija, zdaj odločil za cenejšega Kindla ali Androida. A vendar - če bi bilo takih ljudi res veliko (več milijonov), tega Amazon najbrž ne bi pozabil javno povedati.