Acerjev šef vidno nenavdušen nad Microsoftovim pohodom v hardware

Mandi

7. avg 2012 ob 20:03:48

Kot zdaj vemo, je Microsoft svojo Surface tablico razvijal v precejšnji tajnosti, tako da zanjo do predstavitve niso vedeli niti njegovi poslovni partnerji (OEM-i), katerim jim je bila do sedaj prepuščena prav vloga priprave strojne opreme za poganjanje Microsoftovega operacijskega sistema. Redmondov vstop v izdelavo lastnega hardwara je tako dvignil nemalo obrvi, podobno kot Googlov nakup Motorole Mobility v Android ekosistemu - Samsung počasi postaja zaskrbljen, da bo MM tako ali drugače priviligirana, zato naj bi se odkrito spogledovali tako s Tizenom (ex MeeGo oz. Maemo) kot tudi Blackberry OS 10 kot možnima alternativama.

Najbolj živčen od Microsoftovih partnerjev je zgleda Acer. Njegov šef za Evropo, Bližnji vzhod in Afriko (EMEA regija), Oliver Ahrens, je kmalu po junijski predstavitvi za Reuters povedal, da bo Microsoftova strategija skoraj zagotovo pogrnila. Podjetju so takrat sporočili, da lahko bodisi dela vse samo (kot Apple), bodisi prepusti hardware svojim partnerjem, ne pa malo mešano.

Zdaj se je za ugledni Financial Times oglasil še sam direktor skupine, JT Wang, povedajoč, da bo oktoberski začetek prodaje Surfaca "izjemno negativno vplival na celotni [Windows mobile] ekosistem", celo "razvrednotil že uveljavljene blagovne znamke", zato da so "Microsoft še enkrat poprosili, naj ja ponovno razmisli". Ker se to skoraj gotovo ne bo zgodilo, je Wang že namignil, da si bodo morda morali poiskati novega partnerja.

Microsoft je v svojem zadnjem poročilu za regulatorja trga vrednostnih papirjev (SEC) priznal, da pričakujejo določeno zaostritev odnosov s svojimi partnerji. Vseeno so zelo optimistični glede prihodnosti tablice, ki naj bi se po Ballmerjevih besedah prodajala "v nekaj milijon izvodih", čeprav točnih ocen "pravzaprav ne vedo". A pri tem jih čaka več ovir, ena sigurno v obliki nerešenega spora glede blagovne znamke "Metro", ki nekaj mesecev pred začetkom prodaje pravzaprav več ne bi smela biti odprta, druga pa v tem, da bo Surface še kar težko kupiti. Na voljo bo le v Microsoftovih lastnih trgovinah (ki jih za zdaj ni zunaj ZDA, čeprav se dela tudi na tem) oziroma preko spleta na Microsoft.com. The Register pri tem upravičeno izpostavlja, da se Microsoft ni uspel pomeniti s svojo standardno distribucijsko verigo, kar bo najbrž zato, ker so številni člani te verige hkrati tudi njihovi OEM-i, ki se zdaj čutijo oguljofane zaradi enostranske poteze s Surfacom.

Seveda jim jo lahko zagode še osveženi iPad (morda celo dva, večji in manjši), ki bi lahko bil na voljo že septembra, cel mesec prej kot Surface.