Microsoft razprodaja še Surface Pro

Matej Huš

5. avg 2013 ob 20:25:28

Microsoft ima težave s tabličnimi računalniki Surface. Najprej so prejšnji mesec povedali, da jim v skladiščih leži za 900 milijonov dolarjev neprodanih tablic Surface RT, kar se prevede v dva do tri milijone kosov. In to kljub aprilski pocenitvi ter nadaljnjemu 30-odstotnemu znižanju cene pretekli mesec. Sedaj so napovedali pocenitev še večjega brata Surface Pro, ki se bo pocenil za 100 dolarjev.

Cenejša sta oba modela, torej tako 64 GB kakor tudi 128 GB. Prvi bo tako sedaj stal 800 dolarjev (prej 900 dolarjev), drugi pa 900 dolarjev (s 1000 dolarjev). Microsoft sicer trdi, da je znižanje aktualno le do konca meseca, a če prodaja ne bo stekla po pričakovanjih, je pričakovati podaljšanje akcije. Spomnimo se, da je v Surface Pro Intelov procesor i5 in pravi Windows 8 (polna verzija in ne ARM), torej gre v bistvu za pomanjšan "pravi" računalnik.

Microsoft trdi, da so izkušnje z nižanjem cene Surface RT v zadnjih mesecih zelo pozitivne, zato so pocenili tudi Surface Pro. Koliko to drži, je stvar interpretacije, če upoštevamo skorajda milijardni odpis. Mimogrede, v prvem kvartalu so prodali 900.000 enot, medtem ko je Apple prodal skoraj 20 milijonov iPadov. Tržni delež Microsofta je 1,8-odstoten, Appla 40-odstoten, Samsunga 18-odstoten, Asusa 5,5-odstoten in Amazona 3,7-odstoten.

V Redmondu pa namigujejo, da sta v izdelavi že naslednika tako Surface Pro kot tudi Surface RT verzij. Kaj točno ju bo poganjalo, lahko le ugibamo, krožijo pa govorice o najnovejšem Haswellu za Pro in o Qualcommovem Snapdragonu 800 za RT.