HTC v težavah

Mandi

28. jul 2013 ob 09:45:03

Tajvanski HTC je pravkar razgrnil poslovne rezultate za nedavno zaključeno drugo četrtletje, in niso dobri. Dobička iz poslovanje (operating profits, tj. pred obdavčitvijo) je vsega 31 milijonov evrov, kar je malo v primerjavi s konkurenco - Google (2.4 milijarde), Microsoft (3.7 milijarde), Samsungom (4.2 milijarde iz mobilne divizije od 6.4 milijarde vseskup) oz. Applom (5.1 milijarde). Za ilustracijo - naša domača Skupina Telekom je lani obrnila 43.5 milijona evrov čistega dobička, nekje 10 na četrtletje, ob približno štirikrat nižjem prometu.

HTC nabolj tarna, da konkurenca vsaj dosega pretekla četrtletja oz. lanskoletne številke, oni pa beležijo samo padce. Največje težave sploh jim povzroča Samsung, katerega S4-ka in S4 mini se prodajata odlično. Njihov One je bil sicer predstavljen februarja, mesec dni pred Samsungovim Galaxy S4, vendar je zaradi težav pri dobavi komponent za kamere vseeno zamudil na trg. Obenem ima Galaxy S4 že nekaj časa tudi manjšega (4.3'' Mini) in večjega (5.8'' oz. 6.3'' Mega) bratca, ter celo malo posebnega bratranca Galaxy S4 Zoom, ki je v bistvu bolj fotoaparat kot telefon. HTC-jev Mini je bil medtem predstavljen šele prejšnji teden in ga sploh še ni na policah. Imajo sicer stock Android verzijo, a to ima tudi Samsung. Stopicljanje v senci korejskega velikana jim še kako škodi. Še en udarec za zvestobo uporabnikov je njihova nedavna najava, da več ne bodo zagotavljali Android nadgradenj za lanske modele. Uporabniki jih zato na veliko zapuščajo; na nekaterih trgih pa že obstaja nevarnost, da jih spodneseta LG ali celo Nokia, sploh zato, ker se je LG lepo zmenil z Googlom za proizvodnjo linije Nexus (5ka pride oktobra).

Samsung ima medtem svoje muke. Skrbi jih predvsem Googlovo pečanje z lastnim proizvajalcem, Motorolo Mobility, ter nedavna najava masovne polmilijardne reklamne kampanije za prihajajoči Moto X (izid bo že naslednji četrtek). Samsung zato na svojih dogodkih hvali predvsem svoj TouchWiz vmesnik in komaj kaj še omenja znamko "Android" (podobno kot Canonical s svojim Ubuntom, ki nikjer na domači strani ne vsebuje omemb besed "GNU" ali "Linux"), obenem pa za rezervo razvijajo nizkocenovno Bado in potencialno zamenjavo Tizen (ex MeeGo/Meemo).