HTC je zaključil z nadgrajevanjem One S

Primož Resman

4. jul 2013 ob 21:01:57

Pred dobrim letom dni je HTC začel z novim poimenovanjem mobilnih telefonov, osnovanem na besedi One. Takrat so predstavili One X, One S in One V, kakor so bili rangirani po ceni in zmogljivostih. One S je uporabljal zgolj dvojedrni procesor (a je bil eden izmed prvih mobilnih telefonov s svežim Qualcommovim procesorjem Krait) ter 4,3-palčni zaslon z ločljivostjo 960 x 540 pik (v tehniki AMOLED), za razliko od štirijedrne Tegre 3 in 4,7-palčnega LCD-ja z ločljivostjo 1280 x 720 pik v One X. Navdušil je še z ohišjem, ki je bilo aluminijasto (One X je uporabljal debelo plastiko iz enega kosa), a je bil cenovno blizu One X.

Sicer zelo dober mobilnik je bil tako morda rahlo predrag. A vseeno bi HTC lahko poskrbel za nekoliko več nadgradenj programske opreme, kot smo je bili deležni do zdaj. Uradna izdaja programskega paketa je namreč še vedno osnovana na Android 4.1. To je tudi vse, česar bo One S deležen po uradni poti. Po vsega 15 mesecih od predstavitve HTC namreč ukinja vsakršne nadgradnje. Poleg Androida 4.1 bo zadnja različica tudi Sense 4, saj One S ne bo deležen nadgradnje na Sense 5, ki je bil predstavljen nedavno s HTC One. One X naj bi bil tako nadgradnje na Sense 5 kot na Android 4.2 še vedno deležen, a je vprašanje kdaj.

Edina rešitev za uporabnike One S je zdaj tako skupnost oz. domače izdaje programskih paketov, kot je npr. CyanogenMod. Slednji je pred dobrim tednom dni dobil prvo stabilno izdajo 10.1, osnovano na Android 4.2, medtem ko je za HTC One S kot najnovejša na voljo beta izdaja M2 z začetka marca. Upamo lahko le, da bo najverjetneje v kratkem prihajajoči naslednik One S, HTC One Mini, deležen bolj rednih nadgradenj programske opreme.