HTC One bo zamudil

Primož Resman

21. mar 2013 ob 09:32:36

HTC kot kaže ne bo imel sreče pri dobavi svojega novega mobilnega telefona, One. Mobilnik, ki je po mnenju mnogih lahko zadnja rešilna bilka HTC-ja, ima obilico zanimivih novosti ter bi bil v primeru izida ta trenutek nedvomno izvrsten kandidat za naslov najzmogljivejšega telefona na svetu. A povsem možno je, da bo HTC do tega naslova prehitel Samsungov Galaxy S4. Ta na prodajne police pride še do konca aprila. One naj bi bil sprva na policah še pred koncem marca, a se je to zavleklo v april. Razlog se skriva v HTC-jevem relativnem neuspehu v zadnjih nekaj četrtletjih.

Slabi prodajni rezultati so pomenili manj proizvedenih telefonov, posledica tega pa je, da HTC pri dobaviteljih komponent (zasloni, sistemski procesor, čip za povezovanje z omrežji, baterije, itd.) ni več v t.i. Tier 1 oz. v prvem krogu naročnikov. Težava naj bi se skrivala predvsem v aluminijastem ohišju iz enega kosa ter v fotografskem modulu (ki je že tako ali tako izdelan izključno za HTC One). Izid pred Galaxy S4 je bila ena izmed glavnih prednosti HTC One, zdaj pa se ta prednost kot kaže iz dneva v dan zmanjšuje. Nekaj prednaročil bodo vseeno razposlali še ta mesec, a bo glavnina kupcev na svoj račun prišla šele v aprilu.

Izvršni direktor HTC-ja, Peter Chou, se je zavezal k odstopu, če One ne bo uspešen. Prednaročila so sicer presegla pričakovanja podjetja, torej še vedno obstaja možnost, da se HTC vrne na bolj dobičkonosna pota, ki jih uživali še tekom leta 2011. Takrat so deskali na uspehu modelov Dream (oz. T-Mobile G1, prvi splošno dobavljiv telefon z Androidom), Magic, Hero, Desire, Desire HD in drugih modelov iz let 2010 in 2011.