HTC predstavil One

Primož Resman

19. feb 2013 ob 21:39:37

HTC je na istočasni predstavitvi v New Yorku in Londonu (čeprav se je tista v Londonu začela s približno 15-minutno zamudo v primerjavi že itak 15 minutne zamujajoče predstavitve v New Yorku) predstavil nov mobilni telefon, HTC One. Govoric in ugibanj o novem telefonu je bilo že veliko, vse se je začelo s HTC J Butterfly, prvim telefonom z zaslonom z ločljivostjo 1920 x 1080 pik (namenjen je bil zgolj za Japonsko) ter nadaljevalo z Droid DNA, ki je bil zgolj J Butterfly za ameriškega operaterja Verizon. Sprva se je govorilo, da bo taisti telefon kot HTC Deluxe na voljo v mednarodni različici, nato pa je prišlo do sprememb.

Ugledali smo prve napovedi HTC M7, ki je imel namesto 5-palčnega le 4,7-palčni zaslon z enako ločljivostjo. Napovedi je bilo še ogromno, praktično vse pa so bile pravilne, vključno s pobeglimi slikami. HTC One je tako mobilni telefon s 4,7-palčnim zaslonom LCD z ločljivostjo 1920 x 1080 pik, ohišje je izdelano iz aluminija, CNC frezano iz enega kosa. Poleg po prvih vtisih najboljšega zaslona med mobilnimi telefoni ta trenutek in aluminijastega ohišja v oči padeta zgolj dva kapacitivna gumba pod zaslonom, eden za 'nazaj', drugi pa za domov, oba sicer klasična gumba na Android telefonih. Dvakratni pritisk gumba domov odpre prikazovalnik odprtih aplikacij (funkcija manjkajočega tretjega gumba z nedavnih HTC-jevih mobilnikov), dolg pritisk pa Google Now. Nad in pod zaslonom opazimo štiri vrstice okroglih luknjic, pod katerima se skriva par zvočnikov, usmerjenih proti uporabniku. Seveda je podprt stereo zvok.

Stereo par zvočnikov bodo marketingarji oglaševali pod imenom BoomSound, zraven pa bodo lahko dodali še superlative, kot so največji prostori za zvočnike med mobilnimi telefoni, za HTC običajna podpora Beats Audio ter nasploh, po besedah HTC-jevih predstavnikov, najboljši zvok na mobilnih telefonih.

Govorice so se izkazale za resnične tudi na strani fotoaparata, kjer ni več govora o megapikslih, temveč o Ultrapixlih. Tehnično gledano je senzor sicer običajen, a so pri HTC-ju eni izmed prvih proizvajalcev mobilnih telefonov, ki so med prvimi spoznali, da čim večje število pikslov ni vse. Točk za zajem slike je sicer vsega 4 milijone (4 megapixli torej), a zajamejo do trikrat več svetlobe, kot primerljiv 8 Mpix senzor, zahvaljujoč ne le večjim pikam samim, temveč tudi boljši optiki.

Strojne lastnosti zaokrožuje Qualcommov štirijedrni Snapdragon (arhitektura Krait), ki teče pri 1,7 GHz, 2 GB delovnega pomnilnika, 32 oz. 64 GB pomnilnika za hrambo podatkov, 2300 mAh baterija, običajen nabor senzorjev in povezljivosti (pospeškomer, žiroskop, GPS, GLONASS, WiFi (kar 802.11ac!), Bluetooth 4.0, povezljivost z omrežji LTE) ter, zanimivo, IR oddajnik, integriran v gumb za vklop/izklop. S slednjim bo mogoče s pomočjo namenske aplikacije upravljati s televizorjem oz. drugimi združljivimi napravami.

Jedro operacijskega sistema je sicer Android, verjetno ena izmed različic Jelly Bean (po vse verjetnosti še 4.1), a na prvi pogled to sploh ni očitno. HTC je z One namreč predstavil novi Sense, verzijo 5, ki na domač zaslon prinese BlinkFeed - prikazovanje novic partnerjev, novosti s socialnih omrežij uporabnika in podobne zanimivosti. Lasten nabor programske opreme se nadaljuje s predvajalnikom glasbe, ki zna sam s spleta pretakati besedila skladb, zaokrožuje pa vmesnik za fotoaparat. Tukaj so pri HTC-ju dodali veliko funkcionalnosti, med zadnjo in sprednjo kamero je namreč mogoče menjati zgolj s potegom po zaslonu, podprto je zajemanje HDR slik in filmov, predstavili pa so še HTC Zoe. V tem načinu pred pritiskom gumba za zajem mobitel zajame 5, nato pa še 15 slik, ki jih je mogoče predvajati v animaciji, izbrati najboljšo ali pa si pogledati 3-sekundni filmček, ki se snema vzporedno. Ideja je na moč podobna servisu Vine.

Telefon bo v 80 država pri prek 180 operaterjih na voljo konec marca, kot rečeno v 32 in 64 GB različicah ter v srebrni oz. črni barvi ohišja.