Prihaja Galaxy S4 Zoom

Primož Resman

12. jun 2013 ob 20:50:27

Samsungova družina Galaxy S4 se je res dodobra namnožila, saj je ravnokar dobila še četrtega značilnega predstavnika. Poleg običajnega in daleč najbolj pompozno predstavljenega Galaxy S4 (ki sicer res pride v več strojnih različicah, dveh GSM z različnima procesorjema ter različicah za Sprint in Verizon v ZDA, poleg Googlove izdaje z nepreoblečenim Androidom 4.2) smo namreč že videli Galaxy S4 Mini ter bolj trdoživ Galaxy S4 Active. Skupaj z napovedmi slednjega se je govorilo še, da bi lahko videli bolj fotografsko usmerjeno različico. Tudi slednja je zdaj realnost.

Ta pride v obliki Galaxy S4 Zoom, fotografske sposobnosti pa predstavlja senzor s kar 16 milijoni točkami in sistem leč, ki omogočajo 10-kratno optično povečavo slike. Nasploh gre za, glede na ime Galaxy S4, relativno nezanimiv telefon, saj je po specifikacija na moč podoben Galaxy S4 Mini - zaslon ima diagonalo 4,3 palca in ima ločljivost 960 x 540 pik (gre za AMOLED zaslon), uporabljen pa je zgolj dvojedrnik s frekvenco 1,5 GHz. Če napravo pogledamo pobliže, vidimo, da gre bolj za nek osnoven fotoaparat z dodatkom mobilnega telefona kot obratno.

Aparat oz. telefon je namreč bistveno bolj okoren, kot Galaxy S4, saj je debel kar 15,4 mm. Podobna je situacija s težo, ki znaša 208 gramov. Fotoaparat je sicer zmožen slikati z vse do ISO 3200, zaslonka se lahko odpre med največ f/3.1 in f/6.3, odvisno od stopnje optične povečave, medtem ko slikanje v slabih svetlobnih pogojih olajša ksenonska bliskavica. Na programski strani so se pri Samsungu odločili na telefon naložiti zaenkrat še vedno najmodernejši Android 4.2.