Prve Tizen naprave morda že letos

Mandi

30. jun 2013 ob 09:19:18

Japonska IT korporacija Systena je skupaj z vodilnim mobilnim operaterjem NTT DoCoMo za letos jeseni najavila prvo Tizen tablico, in s tem prvo komercialno Tizen napravo. Tizen je, kot smo že pisali, naslednik pokojnega MeeGo-ta, ki sta ga po izstopu Nokie v svoje roke vzeli Samsung in Intel. Oba bi imela svojo rešitev na trgu mobilnih operacijskih sistemov; Samsung bi rad bil malo manj odvisen od Androida, Intel pa bi rad videl (še) kak telefon z njihovimi čipi.

Tablica naj bi imela 10.1 palčen zaslon resolucije 1920x1200, 1.9 GHz ARM Cortex-A9 štirijedrni SoC (najbrž Samsungov Exynos), 2GB RAMA, 32GB delovnega spomina, microSD razširitveno režo ter (zgolj) 2 megapiskelno kamero zadaj oz. 0.3 megapikselno spredaj. S tem bo bolj ko manj enakovredna sedanji Android in iOS ponudbi, najbrž pa ne jesenskim novostim od tavečjih (sploh kar se tiče kamere).

Pa telefoni? Samsung je maja obljubil "skorajšnji" prihod prvih dveh modelov GT-I8805 in GT-I8800 Redwood, vendar vse od takrat ni izdal nobenih podrobnosti. Je pa možno, da bo eden od njih izdan pod NTT DoCoMovo znakmo "Samurai", morda že poleti. Kot možni proizvajalci se omenjajo tudi HTC, Asus, Acer in Huawei, vendar je dosedaj to potrdil le slednji, žal brez detajlov.

Pa Intel? Chipzilla naj bi ciljala bolj na prenosnike z njihovimi Atom ali Haswell čipi. Dosedaj so pokazali le tehnološki demo Tizena na prenosniku (z GNOME Shell za GUI) ter pa svoj lastni GUI, imenovan Obsidian (glej video).

Poleg njih naj bi bili v igri še proizvajalci avtomobilov (IVI) in pametnih TV-jev, a za zdaj še ni bilo nobenih najav.