Študija: igranje nasilnih iger ne vpliva na porast ali upad prosocialnega vedenja

Matej Huš

5. jul 2013 ob 21:45:49

Spet so na tnalu računalniške igre, za katere se raziskovalci še vedno ne morejo zediniti, kako pravzaprav vplivajo na družbo. Zadnja raziskava, ki so jo opravili na Univerzi George Mason v Virginiji v ZDA, je iskala vpliv nasilnih iger na prosocialno vedenje. Rezultati so pokazali, da ni mogoče reči, niti da ga zavirajo niti da ga krepijo. To kaže, da vzročna povezava med igranjem iger in vedenjem ni tako močna, kot bi nasprotniki iger radi prikazali.

Študij vpliva iger na vedenje je bilo že cel kup, njihovi rezultati pa so zelo mešani in včasih nasprotujoči. Ugotovili so, da naj bi nasilne videoigre zmanjševale kriminaliteto, da naj bi izboljševale predelavo informacijo itn. Raziskovalci pa so se v pričujočem testu oprli na rezultate študije iz leta 2010, v kateri sta Greitemeyer in Osswald pokazala, da igranje prosocialnih iger krepi prosocialno vedenje. To je bilo izhodišče za vprašanje, kako pa na prosocialno vedenje vplivajo nasilne igre.

V eksperimentu so ljudje igra eno izmed štirih iger, ki so jim jo predpisali. Razvrščene so bile v kategorije antisocialne (Grand Theft Auto IV), nasilne (Call of Duty: Black Ops), prosocialne (World of Zoo) in nenasilne (Portal 2). Po igranju so morali rešiti vprašalnik z vprašanji o igri, potem pa se je izpraševalec naglo odpravil iz predavalnice pod pretvezo, da se mu mudi, in pri tem prevrnil kozarec pisal. Zabeležil si je, ali mu jih je izpolnjevalec vprašalnika pomagal pobrati ali ne. To je bil tudi pravi namen eksperimenta. Kasneje so vse ljudje povprašali, ali se jim je to dozdevalo, in nihče ni na to posumil. Eksperiment je imel tri faze, in sicer opisano, takšno brez reševanja vprašalnika in na koncu še dosledno ponovitev Greitemeyer-Osswaldovega eksperimenta.

V nasprotju z njunimi rezultati je nova študija v vseh primerih zaključila, da ni mogoče najti korelacije med nasilnostjo igre in prosocialnostjo vedenja. Zato ni mogoče reči, da igranje nasilnih iger zmanjšuje prosocialno vedenje. Če kakšna povezava resnično obstoji, je zelo šibka, saj je tovrstni test ne zazna, pojasnjuje avtor raziskave v intervjuju.