V ZDA se pripravlja zakon o raziskavi povezave med nasilnimi igrami in agresijo

Matej Huš

20. dec 2012 ob 11:00:56

Pravzaprav je bilo le vprašanje časa, kdaj bodo v ZDA po petkovem pokolu na osnovni šoli v Connecticutu prst uperili v nasilne video in računalniške igre. Streljanje je tako pretreslo ameriško javnost, da je celo predsednik Obama začel previdno retoriko, da bo treba nekaj ukreniti v zvezi z razširjenostjo orožja v ZDA. Vsi vemo, kako občutljivi so Američani na drugi amandma, in resno razpravo o njegovi ukinitvi lahko sproži le resnično izredni dogodek. Bistveno manj pa so Američani navezani na igre z nasilno vsebino. V Senatu se je sedaj pojavil zakonski osnutek, ki hoče na tem področju napraviti red.

Demokratski senator Jay Rockefeller iz Zahodne Virginije je v razpravo vložil zakonski osnutek (bill), ki terja natančno analizo učinkov nasilnih iger na otroke. Če bo sprejet, bo morala National Academy of Sciences izvesti obsežno raziskavo, v kateri bodo študirali povezavo med izpostavljenostjo otrok nasilnim igram in programom ter škodljivimi učinki nanje. Natančneje, raziskati bo treba, ali izpostavitev otrok tem vsebinam povzroča agresivno vedenje, ali ima škodljive učinke na že k agresiji nagnjene otroke, ali ima škodljive učinke, ki so različni od vplivov ostalih medijev. Nadalje bo treba analizirati, ali so učinki dolgoročno ali celo trajni ter kam se uvrščajo interaktivne igre z zelo nazornim prikazom nasilja.

Rezultate bo morala Akademija predložiti v 18 mesecih. Rockefeller v predlogu ni osamljen, saj ima podporo tudi demokratskih senatorjev iz Connecticuta. Rockefeller trdi, da so video igre z nasilnimi vsebinami bistveno bolj škodljive, kot to verjamejo straši in otroci, zato želi z raziskavami to dokazati in naposled prepovedati prodajo mladoletnim. Nasprotnega mnenja so seveda založniki, ki zanikajo vsakršno povezavo. Pri povezavi je treba biti previden, saj iz korelacije ni mogoče enostavno zaključiti, da so otroci agresivni zaradi iger. Prav mogoče je obratno, torej da agresivni otroci pač raje kupujejo tovrstne igre.

Raziskave s tega področja že obstojijo in pritrjujejo založnikom. Toda v afektu trenutne bolečine so senatorji gluhi za te argumente. Voda na njihov mlin so zadnje informacije, da je strelec rad igral Call of Duty in Starcraft.

Podobne ideje so že bile. Kalifornija leta 2005 sprejela zakon, ki je omejeval prodajo nasilnih iger mladoletnikom, a ga zaradi niso nikoli izvajali. Vrhovno sodišče je lani zakon razveljavilo, ker da krši ustavne svoboščine v ZDA (prvi amandma).