Videoigre z nasilno vsebino zmanjšujejo kriminal

Matej Huš

23. jun 2011 ob 12:41:48

Redno poslušamo znanstveno slabo utemeljene, a ušesu sila dopadljive očitke, da so videoigre in računalniške igre z nasilno vsebino sokrive za porast nasilja in kriminala. Presenetljivo pa stopnja kriminala v ZDA upada, kar pripisujejo več dejavnikom. Nekaj je klasičnih, na primer zmanjšanje odvisnosti od kokaina, povečana patruljna aktivnost policije ali odrast baby boomerjev, drugi so bolj špekulativni, kot sta manjša izpostavljenost otrok svincu zaradi prenehanja uporabe osvinčenega bencina in večja razširjenost mobilnih telefonov s kamerami, najbolj zanimiv za našo spletno stran pa je povezan z računalniškimi igrami.

Raziskovalci iz Teksasa v ZDA in Mannheima v Nemčiji v raziskavi ugotavljajo, da igranje nasilnih računalniških iger zmanjšuje kriminaliteto. Učinek je zelo zanimiv in na prvi pogled kontradiktoren z ostalimi dognanji. Raziskave v preteklosti so že pokazale, da obstoji korelacija med igranjem nasilnih videoiger in nasilnim obnašanjem. Dlje od tod nismo napredovali, saj ni jasno, ali je med spremenljivkama vzročno-posledična povezava. Povsem možno je, da nasilni ljudje pač raje igrajo nasilne igre.

V znanstvenem članku Understanding the Effects of Violent Video Games on Violent Crime avtorji trdijo, da igranje nasilnih iger zmanjšuje kriminal, ker ljudi zaposli. Čeprav je možno, da so posamezniki bolj agresivni, imajo manj časa za udejstvovanje v aktivnostih, kjer bi lahko počeli kazniva dejanja. Bistvena ni narava iger ali stopnja nasilja v njih, ampak trajanje igre. Dlje kot traja, večji upad kriminala beležimo, ker so posamezniki dlje časa za računalnikom. Učinek je močnejši od posledic domnevnega povečanja agresivnosti na kriminal. Zaključimo lahko, da je neto učinek iger manj kriminala (in večja asocialnost).