Leto dni Assangovega bivanja v Ekvadorskem veleposlaništvu

Mandi

20. jun 2013 ob 21:35:37

Lani na ta datum je Julian Assange vkorakal v ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu in tam zaprosil za azil (politično zatočišče), s čimer se je začasno izognil skorajšnji izročitvi na Švedsko zaradi očitkov posilstva in spolnega nasilja, od tam pa (skoraj zagotovo) izročitvi v ZDA, kjer ga čaka ovadba zavoljo njegove roke pri vodenju Wikileaksa (ter, sodeč po ravnanju z Manningom, 23 urna samica pod najstrožjimi varnostnimi pogoji). Ekvador mu je avgusta azil tudi podelil, vendar pa mora do tja naprej priti. To zna biti težavno, ker pred ambasado trajno kempira patrulja angleške policije, ki bi ga, če bi seveda stopil ven, kojci aretirala in strpala na letalo za Švedsko. Ekvadorski veleposlanik je Švede sicer zaprosil, da bi potrebna zaslišanja opravili kar v veleposlaništvu, a to ni bilo sprejeto, kot tudi ne možnost, da bi skandinavsko državo obiskal pod njihovo diplomatsko zaščito. Assange tako ostaja ujet v veleposlaništvu že leto dni.

In po pričevanjih novinarjev, ki so ta čas govorili z njim, se drži presenetljivo dobro. Živi v manjši sobi znotraj veleposlaništva, ki sicer zavzema 5 sob v pritličju večstanovanjske stavbe v četrti Kensigton v Londonu. Na voljo ima posteljo, delovno mizo z računalnikom in dostopom do interneta, provizoričen tuš in tekaško napravo za rekreacijo (dnevno naj bi pretekel dobrih 5 kilometrov). Razgled skozi okno ni ne vem kaj - zadnji vhod bližnje veleblagovnice Harrods, ter konstantni hrup ob prihodih in odhodih tovornjakov z robo zanjo. Assange svoj čas posveča predvsem delu; v zadnjem letu naj bi tako poskrbel za objavo še skoraj poltretjega milijona zaupnih dokumentov ter spisal blizu 10.000 twittov za Wikileaksov uradni Twitter račun. Ven ne more; še najbližje temu je bil med dvema govoroma na balkonu veleposlaništva, vsega skupaj 22 minut v celem letu. Če bi stopil v skupne prostore stavbe, na zunanje dvorišče ali na ulico, bi bil pri priči aretiran. Zunaj in znotraj stavbe namreč ves čas, 24 ur na dan, stoji vsaj 8 predstavnikov policije. Vlada naj bi imela pripravljene celo načrte za vdor v veleposlaništvo, kar naj bi tudi že poskušali, a so jih pri tem ustavili trajno prisotni podporniki na ulici (trije še vedno izmenično kempirajo na ulici). Policisti pazijo, da jih ne bi popihal do stropa in potem s helikopterjem do letališča, da se nebi prešvercal v diplomatski pošti ("pošiljka pohištva" ali česa podobnega), ali skozi kako pot pod zemljo. Pred veleposlaništvom se sicer redno ustavljajo taksiji, ki jih njegovi podporniki ter tudi šaljivci klicarijo za prevoz do letališča. Ter seveda dostava hrane, pretežno kitajske, za katero naj bi zagonil že vsaj 10.000 evrov. Za policijsko službo pred bajto je mimogrede šlo že skoraj 5 milijonov evrov. Zlasti drage naj bi bile nadure.

Vztrajati naj bi bil pripravljen še vsaj pet let. Njegovo razpoloženje naj bi bilo dobro, pač nekje med optimizmom in vdanostjo v usodo, pravijo prijatelji, ki so vmes uspeli govoriti z njim. Praktično gledano seveda je v zaporu, a še vedno prijaznejšim, kot bi ga čakal na Švedskem oz. ZDA.