Ekvador bi Assangea pod svojo zaščito poslal na Švedsko

Matej Huš

24. sep 2012 ob 19:54:14

V sagi o ustanovitelju strani Wikileaks Julianu Assangeu se je zgodil nov preobrat. Potem ko se je Assange zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu in tam dobil politični azil, sta se državi znašli v pat položaju. Velika Britanija Assangea na ambasadi ne more aretirati, a po drugi strani Assange ne more zapustiti stanovanja, ker ga bodo takoj po vstopu na britanska tla aretirali zaradi švedskih obtožb o domnevnem posilstvu dveh Švedinj in izročili Švedski. Ta mu lahko sodi ali pa ga izroči ZDA, kjer je proti njemu pripravljena obtožnica o vohunstvu, kar se kaznuje s smrtjo ali deportacijo v Guantanamo.

Državi sedaj razmišljata kaj storiti, da se položaj ne bi spremenil v mednarodni incident. Velika Britanija je že zavrnila možnost, da bi Assangeu zagotovila varni prehod do letališča na letalo za Ekvador, hkrati pa zažugala Ekvadorju, da lahko z njimi prekinejo diplomatske odnose in vdrejo na ambasado, če bi odločili, da z Assangeovo nastanitvijo veleposlaništvo ne opravlja več svoje primarne funkcije. Za zdaj gre za prazne grožnje, a situacija ni nič bliže razpletu. Ekvador zato sedaj razmišlja, da bi Assangea nekako spravil do Švedske, kjer bi se zagovarjal pred obtožbami.

Ekvadorski zunanji minister Ricardo Patiño je dejal, da Ekvador razmišlja o Assangevi premestitvi na Švedsko. Po tej možnosti bi Assange ostal pod ekvadorsko azilantsko zaščito, a bi se lahko zagovarjal pred švedskimi oblastmi. Pogoj je seveda sodelovanje britanskih oblasti, ki bi mu morale odobriti neoviran in varen prehod na Švedsko. S tem bi izpolnili švedske zahteve, hkrati pa bi preprečili nadaljnjo izročitev v ZDA. Quito pravi, da so se za to možnost odločili po zadnjem razvoju dogodkov, ko je švedsko tožilstvo skrčilo obtožnico in izpustilo nekaj točk. Britansko zunanje ministrstvo se do predloga ni opredelilo in je ponovilo že znano stališče, da bodo Assangea aretirali takoj, ko bo stopil na britanska tla. Assange vztraja, da gre za politični konstrukt, ki so ga zoper njega pripravile ZDA, kar pa Stockholm in Washington ostro zanikata.