Assange išče ekvadorski azil

Matej Huš

20. jun 2012 ob 07:10:15

Čeprav je ustanovitelj strani Wikileaks Avstralec Julian Assange izgubil boj z angleškim sodiščem in čaka na izročitev Švedski, še ni obupal. Ekvadorsko zunanje ministrstvo je namreč na tiskovni konferenci objavilo, da so od Assangea prejeli uradno prošnjo za politični azil. Slednji se je v torek zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, ker naj Avstralija ne bi branila njegovih pravic in naj bi ignorirala obveznosti do svojih državljanov.

Spomnimo, da je Švedska novembra 2010 izdala ENPP (evropski nalog za prijetje in predajo), ker želijo Assangea obtožiti in mu soditi zaradi spolnega nadlegovanja in/ali posilstva dveh Švedinj. Švedsko tožilstvo je namreč 18. novembra 2010 v njegovi odsotnosti (Assange je tedaj že bival v Veliki Britaniji) izdalo nacionalni nalog za pridržanje, kasneje pa še ENPP. Assangea sumijo posilstva, prisile (olaga tvång) in spolnega nadlegovanja oziroma napada (sexuellt ofredande), zato ga želijo zaslišati. Uradno Assange še ni bil obtožen ničesar, ker se to po švedskem pravnem sistemu zgodi šele po izročitvi in zaslišanju, zato ni točno jasno, česa bo sploh obtožen.

Assange se upravičeno boji, da ga bo Švedska ne glede na rezultat tamkajšnjega postopka izročila ZDA, ki mu vse od objave tajnih dosjejev in depeš želijo soditi zaradi vohunstva. Obtožnica je v ZDA že napisana, za vohunstvo pa se lahko izreče tudi smrtna kazen ali deportacija v Guantanamo. Ker mu je na Otoku zmanjkalo pravnih poti, se je obrnil na Evropsko sodišče za človekove pravice, ki mora do 28. junija povedati, ali bo primer sprejelo v obravnavo. Če ga ne bo, bo začel teči postopek izročitve. In če prav zakonodaja v EU prepoveduje izročanje v primerih, ko je pričakovati smrtno kazen, surovo ravnanje ali mučenje, je izročitev ZDA precej verjetna. ZDA namreč lahko zagotovijo, da (uradno) Assangea ne bodo mučile ali celo usmrtile, kar je zadosti.

Ekvador je sedaj vse skupaj precej zapletel. Čeprav so v izjavi za javnost zapisali, da se ne želijo vmešavati v britanski in švedski kazenski postopek, se je zgodilo prav to. Assangeovo prošnjo za politični azil so posredovali v Quito, kjer bodo o njej razpravljali. Medtem Assange ostaja v prostorih ekvadorskega veleposlaništva v Londonu. Za to državo se je bržkone odločil, ker mu je Ekvador že leta 2010 ponudil azil.