Kako so na ekvadorskem veleposlaništvu prisluškovali Assangeu

Matej Huš

28. dec 2019 ob 17:52:25

Ta konec tedna v Leipzigu poteka vsakoletni Chaos Communication Congress, na katerem raziskovalci iz celega sveta predstavljajo novosti in nove ranljivosti v programski opremi. Dogodek organizira nemški Chaos Computer Club (CCC), ki sodi med največje stanovske organizacije hekerjev na svetu. Na zanimivem predavanju je Andy Müller-Maguhn, ki je bil včasih tiskovni predstavnik CCC, predstavil prisluškovalne ukrepe, ki jih je bil deležen Julian Assange med svojim bivanjem na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu.

Tja se je zatekel junija 2012 še med predsedovanjem Rafaela Corree in zaprosil za politični azil. Odtlej pa do aprila letos je živel na veleposlaništvu, saj bi ga ob izhodu takoj aretirala britanska policija. Formalno je njegovo izročitev zahtevala Švedska, ki ga je obtoževala spolnega napada, a je Assange vztrajal, da gre za pretvezo za kasnejšo izročitev ZDA, ki bi mu zaradi Wikileaksa gotovo sodila. Teh sedem let, ki jih je Assange preživel na ambasadi, pa je bil ves čas pod budnim nadzorom, ki se je še okrepil, ko je državo leta 2017 prevzel Lenin Moreno.

Tehnične podrobnosti nadzora so osupljive. Za to je skrbelo špansko podjetje Undercover Global, ki je bilo zadolženo za varnost veleposlaništva. To je vključevalo pregled vseh obiskovalcev, ki so jim fotografirali vse strani potnih listov, zabeležili številke mobilnih telefonov (IMEI/IMSI) in zasegli vse druge elektronske naprave. Vse prostore veleposlaništva, kamor je imel Assange dostop, in okolico so nadzorovale kamere. Po letu 2017 so tudi prisluškovali zvočno. Ko je Assange začel uporabljati sredstva za preprečevanje prisluškovanja, so okna polepili s folijami, ki so olajšale tudi lasersko prestrezanje zvoka od daleč.

Postavili so tudi strežnik za streaming, do katerega so imeli dostop Ekvadorci. Zbrane posnetke so Ekvadorci redno predajali ameriški agenciji CIA. Resno so razmišljali celo, če bi kdaj "pomotoma" pustili odprta vrata veleposlaništva, da bi Assangea kdo prišel ugrabit. Od aprila 2018 je varovanje ambasade prevzelo podjetje PROM Security, ki je nadaljevalo nadzor Assangea.