Assange izgubil boj z britanskim sodiščem, čaka na izročitev Švedski

Matej Huš

30. maj 2012 ob 16:02:28

Ustanovitelj strani Wikileaks Julian Assange, ki so ga v Veliki Britaniji decembra 2010 aretirali zaradi suma spolnega napada na dve osebi, je izčrpal vse pravne možnosti, s katerimi je izpodbijal izročitev Švedski. Ta je leta 2010 izdala evropski nalog za prijetje, saj naj bi bil Assange na Švedskem spolno napadel dve osebi. Napad je treba tu tolmačiti precej široko, saj mu očitajo spolni odnos z enim dekletom, medtem ko je to spalo, pri drugi pa naj bi namerno preluknjal kondom, za kar je zagrožena kazen štiri let zapora.

Assange že od vsega začetka vztraja, da gre za politično montiran proces, ki se zoper njega vodi zaradi ameriških interesov. Wikileaks je namreč objavljal vrsto tajnih dokumentov (afganistanski dosjeji, afera Cablegate, guantanamski dosjeji itd.), ki so ameriško administracijo precej razburili. Če bi Assange, ki je avstralski državljan, pripotoval v ZDA, bi ga takoj aretirali in mu začeli soditi zaradi vohunstva, kar se kaznuje tudi s smrtjo ali deportacijo v Guantanamo. Švedska ima precej bolj velikodušno zakonodajo o izročanju nedržavljanov, zato se Assange upravičeno boji, da ga bo Švedska izročila naprej v ZDA.

Zato se je Assange od aretacije boril proti izročitvi na Švedsko, a pri tem ni bil uspešen. Vsa sodišča nižjih stopenj so razsodila, da se Assange izroči Švedski, danes pa je to potrdilo še britansko vrhovno sodišče. Assange je ugovarjal zakonitosti in pravilnosti švedskega naloga za prijetje, a so britanski vrhovni sodniki s petimi glasova za in dvema proti odločili, da je bil zakonit. Assange je s tem izčrpal vse pravne možnosti na Otoku. Preostane mu le še pritožba na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, ki mora v 14 dneh povedati, ali bo primer sprejelo v presojo. ESČP seveda izročitve ne bo dovolilo, če Assange uspe dokazati, da obstoji resna nevarnost, da mu bo v ZDA izrečena smrtna kazen ali da bo podvržen surovemu ravnanju (kamor Guantanamo sodi). A ZDA se lahko obvežejo, da tega ne bodo storilo, in še vedno terjajo izročitev Assange od Švedske.