Novosti s Computexa 2013

Mandi

9. jun 2013 ob 21:46:00

V tajvanski prestolnici Taipei se je končal semenj Computex. Že prvi dan je bilo predstavljenih kup novih elektronskih naprav. Poudarek je bil predvsem na tablicah in poltablicah, saj naj bi oboje -- kot lahko zadnje čase beremo -- v naslednjih dveh ali treh letih dosegle in potem tudi presegle prodajo prenosnikov in namiznih računalnikov.

Domači Asus je kot glavno zvezdo pokazal Transformer Book Trio, skrajno disleksično napravo, ki lahko služi kot "desktop, laptop ali tablica", pri tem pa poganja (dual-boot) tako Android 4.2 Jelly Bean kot tudi Windows 8. Med obema se preklaplja z namensko tipko, bojda precej hitro, obljubljajo pa tudi "sinhronizacijo ključnih podatkov". Gre sicer za naslednika že uveljavljenega dvodelnega Tranformerja. V spodnjem "PC Station" docku bodo Core i7 Haswell čip (detajlov še ni), 750GB diskovja ter 33WHr baterija, v zgornjem (tabličnem) delu pa 2 GHz Atom Z2580 čip in ostala Intel Clover Trail+ periferija: 2GB rama, 64GB SSD, 19WHr baterija. Zaslon bo 11.6'' pri 1920x1080 ter občutljiv na dotik. Obe bateriji skupaj naj bi zadostovali za skupaj 15 ur dela. Kdaj? Q3, pravijo, cena še ni znana.

To pa od Asusa še ni vse. Premijski ultrabook Zenbook Infinity z Gorilla Glass 3 in Intelovsko notranjostjo bo na voljo enkrat do božiča. Med "manjšimi" napravami pa so pokazali 6'' Fonepad Note križanca med telefonom in tabletom ("phablet"), s priloženim pisalom, na voljo enkrat jeseni. Precej zanimanja je požela brezžična miška VivoMouse, ki ima namesto gumbov multitouch senzor in naj bi bila namenjena Windows 8 uporabnikom brez multitouch naprave (zaslona / trackpada). Vprašanje, če je še trg zanjo, glede na to, da je Windows 8.1 spet prijetno prijazen do klasične miške.

Acerjevi šefi so se medtem slikali predvsem s svežo, 8'' Windows 8 tablico Iconia W3. 1280x800 720p zaslon, Intel Atom Z2760 pri 1.8GHz, 32 oz. 64GB prostora na disku, microSD slot, baterija za 8 ur dela, teža ravno pod pol kg. Prednaročila naj bi bila že na voljo, cena pa bo 329 oz. 379€. MS Office je že priložen v ceni, zaračunati pa ga mislijo predvsem kupcem dodatne zunanje tipkovnice (69€).

Seveda so pokazali tudi svoj Phablet: 5.7'' Liquid S1. Pri tej velikosti je več kot dovolj prostora za dve SIM kartici (eno za posel in eno za dom), 720p zaslon, Mediatekov 1.5GHz štirijedrnik, (zgolj?) 1GB delovnega spomina ter 8GB prostora na disku (do 32GB z dodatni microSD kartico). Na njem teče Android 4.2, bojda z minimalnimi prilagoditvami vmesnika. Naprodaj bo jeseni za 329 evrov, predvsem v Evropi in Aziji. Žal brez LTE podpore.

Ostali so bili tudi pridni. Dell je predstavil 11-palčni Windows 8 prenosnik XPS 11 z "vrtljivim" zaslonom v stilu Lenovove Yoge, zanimiv predvsem zaradi visoke resolucije 2560x1440 in karbonskega ohišja. Samsung je pokazal prenovljena 8- oz. 10.1 palčna Galaxy Taba 3, pri čemer pride večji z Intelovim Atomom in ne Samsungovim lastnim ARM čipom. Intel je bil nasploh vseprisoten, saj je bilo prikazanih kup laptopov s svežimi Haswell čipi. Med izjemami izstopa predvsem Gigabajtova tablico Slate S10A z AMD-jevim A4-1200 čipom, čeprav je ista firma pokazala tudi kup igričarskih notebookov (P34G, P35K Ultrablade) s Haswelli in GeForci.

Komentatorji so pozdravili tako široko ponudbo novotarij, jih pa seveda skrbi, če je ta trgu dovolj prostora za vse.