Eksperiment z univerzalnim temeljnim dohodkom v Stocktonu uspel

Matej Huš

7. mar 2021 ob 23:50:59

V Kaliforniji se je končal doslej največji preizkus univerzalnega temeljnega dohodka v ZDA, ki je v mestu Stockton potekal dve leti. V tem času so naključno izbrani prebivalci prejemali 500 dolarjev mesečno ne glede na njihov ekonomsko-socialni status in morebitne spremembe med eksperimentom. So pa seveda spremembe merili in ugotovili, da so bili rezultati pozitivni. Izkazalo se je, da so sodelujoči med eksperimentom beležili boljše počutje, manj stresa, višjo storilnost in nižjo stopnjo brezposelnosti kakor pred eksperimentom. Večina ljudi je denar porabila za poplačilo dolgov in nakup nujnih življenjskih potrebščin.

V študiji, ki se je začela februarja 2019, je sodelovalo 125 prebivalcev. Izbrali so jih naključno, a so morali biti stari vsaj 18 let, živeti v Stocktonu in živeti v soseski s povprečnim dohodkom, ki je nižji od mediane za celotno mesto (udeleženci so torej lahko zaslužili več, le živeti so morali v podpovprečno bogati soseski). Mesečni univerzalni temeljni dohodek so prejemali brez kakršnihkoli obveznosti, torej ne glede na aktivnost pri iskanju zaposlitve, obstoječi zaposlitvi ali gmotno stanje. V raziskavi so želeli izvedeti, kako bi tak dohodek vplival na volatilnost skupnih dohodkov, psihološko stanje, fizično zdravje in dogajanje na trgu dela. Preliminarni rezultati, ki so jih razkrili ta teden, zajemajo prvo polovico eksperimenta, torej obdobje od februarja 2019 do februarja 2020.

Ugotovili so, da je prejemanje univerzalnega temeljnega dohodka zmanjšalo volatilnost prihodkov gospodinjstev, kar je vneslo več predvidljivosti v načrtovanje financ. Udeležencem je dohodek omogočil, da so si poiskali redno zaposlitev, za kar pred tem niso imeli možnosti. Stopnja brezposelnosti je tako med sodelujočimi znatno upadla. Hkrati je imel univerzalni temeljni dohodek pozitivne vplive na kvaliteto življenja, saj je zmanjšal anksioznost, stres in depresivnost. Število redno zaposlenih se je povečalo z 28 odstotkov na 40 odstotkov leto dni po začetku programa.

V Stocktonu okrog 10 odstotkov prebivalcev sploh nima bančnega računa, ker to v ZDA ni samoumevna storitev, ki bi bila na voljo vsem. Zaradi tega so sredstva delili v obliki predplačniških kartic ali z nakazilom na bančni račun. Udeleženci so dohodek porabili za hrano (38 odstotkov), druge nakupe (23 odstotkov), položnice (11 odstotkov), stroške z avtomobilom (9 odstotkov) in storitve (7 odstotkov). Manj kot odstotek je šel za tobak in alkohol. Ker so lahko denar s predplačniške kartice nakazali na bančne račune ali dvignili v gotovini, so številni s tem denarjem plačevali tudi najemnino ali odplačevali kredite. Študija je odkrila tudi druge pozitivne učinke, saj je finančna stabilnost omogočila več časa za negovanje medčloveških odnosov, znižala stres in izboljšala počutje.