Kaj smo v resnici videli na Computexu?

Dare Hriberšek

9. jun 2018 ob 13:36:30

Intelova nedavna predstavitev 28-jedrnika, ki tečena 5 GHz je v smislu spremljajoče strojne opreme pustila veliko odprtih vprašanj in špekulacij. A ne za dolgo. Mediji so si uspeli izboriti dostop do sistema, ki je poganjal razvpito demonstracijo in ugotovili: da je bil procesor navit, obenem pa tudi krepko vodno hlajen. Ostra novinarska očesa so še opazila, da so v ta namen vpregli hladilnik Hailea, ki uspešno nevtralizira tudi do 1770 W toplote. Pri Intelu so se brž odzvali, s pojasnilom, da se je demonstracija nekoliko ponesrečila v komunikacijskem smislu, saj bi vse to moral povedati tudi prezenter na odru, a se žal ni držal pripravljenega teksta.

Naslednje logično vprašanje se zato glasi, koliko energije tak stroj potrebuje za svoje delovanje na 5 GHz? Na demonstraciji so tako uporabili 1600 W napajalnik in zelo šibko grafično kartico. Predstavniki Intela so še priznali, da so čipi na procesorju izdelani v 14nm postopku. Skratka, mediji zdaj počasi lupijo plasti na čebuli ugibanj, tudi glede matične plošče in platforme, na kateri je vse skupaj teklo. Najverjetneje je šlo za strežniško podnožje LGA3647, demonstrirani preocesor pa nekoliko modificiran čip iz družine Skylake-X. A v tem primeru pa ne govorimo več o razredu običajnega potrošnika, pač pa o več tisoč dolarjev vrednih strežniških igračkah, ki take frekvence dosežejo le z obilo tehnološkega znanja in opreme. Ne pa za izdelek, ki naj bi se bližnji bodočnosti pojavil na trgu, kot se je med drugim prav tako zareklo prezenterju.

Naslednji dnevi bodo v tem smislu zanimivi, saj se vprašanja za Intel kar vrstijo. Odgovore, ki bi natančno pojasnili, kaj se je v resnici dogajalo na odru, še bolj pa v zaodrju letošnjega Computexa, pa za zdaj še čakamo.