Rekorden padec prodaje računalnikov

Matej Huš

12. apr 2013 ob 13:39:25

Padanje prodaje računalnikov se nadaljuje že četrto četrtletje zapovrstjo, v svoji raziskavi ugotavlja IDC. V prvih treh mesecih tega leta je prodaja upadla za 14 odstotkov, kar je dvakrat več od lanskih napovedi IDC in največji padec od leta 1994, ko je IDC začel spremljati trg. Udarec so utrpeli praktično vsi sestavljavci in prodajalci računalnikov. Največji minus je pridelal HP, ki mu je prodaja računalnikov upadla za 24 odstotkov. Dell je izgubil 11 odstotkov, pregovorno vedno iznajdljivi in zaželeni Apple pa sedem odstotkov.

Kot ugotavlja IDC, smo na pomembni prelomnici, kjer se glavnina seli na mobilne naprave. Da bi kupci ostali zainteresirani v osebne računalnike, bi bilo treba ponuditi nekaj več, to pa se ni zgodilo. Microsoft je polagal velike upe v Windows 8, pa je ta doživel sila skromen sprejem, kar je situacijo še poslabšalo. IDC namreč trdi, da je prav Windows 8 odgovoren ne le za izostalo rast, temveč izrazit padec. Nekoliko paradoksalno na prvi pogled, a spremembe v uporabniškem vmesniku so bile to pot preveč radikalne, tako da so pri marsikomu zmanjšale zanimanje za Windows 8.

Podatke o prodaji je objavilo tudi podjetje Gartner, ki je namerilo 11-odstotni padec prodaje. Ob tem ne pozabimo, da prodaja osebnih računalnikov že zdavnaj zaostaja za mobilnimi napravami, ki so mimogrede še ubile netbooke. Prvih se letno proda kakšnih 350 milijonov, drugi pa več kot milijarda (tablic in mobilnih telefonov skupaj). V prvem letošnjem kvartalu se je tako prodali okoli 80 milijonov računalnikov, medtem ko se jih je v najboljših letih (druga polovica leta 2011) skorajda sto milijonov v četrtletju.

Zadnje daljše negativno obdobje je bilo v letih 2001-2002, ko se je prodaja krčila pet četrtletjih zapovrstjo, a bistveno manj kakor to pot (takrat so bili padci okoli petodstotni). Toda razlog tedaj je bil drugačen, saj se je ravno razpočil balonček dot-com, medtem ko je sedaj poleg slabe kondicije gospodarstva bistveno tudi preusmerjanje zanimanja potrošnikov v mobilne naprave, kar je enosmeren proces. PC-jev verjetno tudi sedaj ne bo zmanjkalo, se bodo pa morali proizvajalci navaditi na nižje ravni prodaje.