Nokia Lumia 1520 prinaša 6-palčno diagonalo

Matej Huš

10. sep 2013 ob 02:08:10

Na splet so pricurljale slike in podatki o prihajajoči Nokiini napravi, ki se bo imenovala Lumia 1520. Težko bi jo uvrstili med telefone ali tablice, saj s svojimi značilnostmi sodi nekam vmes, kar angleško govoreči označijo kot phablet ali tablefon v prostem prevodu. To oznako si je naprava s kodnim imenom Bandit prislužil predvsem z veliko diagonalo zaslona, ki meri kar šest palcev in zmore polno HD 1080p ločljivost.

V notranjosti bo tiktal štirijedrni procesor Snapdragon 800 z 2 GB pomnilnika in 32 GB kapacitete. Kamera bo imela 16 milijonov točk, kar je že na zgornji meji smiselnega. Vse skupaj bo poganjala nova verzija Windows Phone 8 GDR3. To je tudi vse, kar je znanega, saj Nokia molči.

Kdaj bo Lumia 1520 na voljo, še ni povsem znano, govori pa se, da v ZDA v naslednjih tednih, drugod pa do konca leta. Hibridi med telefoni in tablicami očitno postajajo nova vroča niša, v kateri se preizkušajo proizvajalci. Nokia doslej še ni šla dlje od 4,7-palčnih telefonov (Lumia 625), konkurenca pak. Samsungov Galaxy Mega ima celo nekoliko večjo, 6,3-palčno diagonalo, starejši Galaxy Note pa je s 5,3-palčnim zaslonom pravi hit. Rekorder pa je bržkone Asus FonePad, ki ima kar sedempalčno diagonalo.