ASUS Eee Pad Transformer Prime

Mandi

2. dec 2011 ob 12:32:04

Asus je predstavil naslednika Eee Pad Transformerja - Android tablice z možnostjo priključitve tipkovnice, s čimer jo po potrebi spremenimo v netbook in in postorimo tisto, česar na zaslonu na dotik ne moremo tako elegantno. Tablici je ime Eee Pad Transformer Prime in bo v ZDA na voljo v drugi polovici meseca za $499 (32GB, Wi-fi) + $149 za dok/tipkovnico.

Zaslon je 10-palčni "Super IPS + LCD" z resolucijo 1280x800 pikslov, dobrim vidnim kotom in visoko svetilnostjo 600 cd/m², kar je že v rangu prenosnikov in za slabo polovico več kot praviloma vidimo na tabletih. Večino časa bo seveda tekel na manjši svetilnosti, za upravljanje profilov porabe energije in s tem prilagajanje svetilnosti, pa bo poskrbel poseben gradnik (widget) spodaj na desni.

Robovi so prijetno zaobljeni in ne režejo v roko, hrbtišče pa je iz aluminija in z enakim odbojnim finišem, kot smo ga nedavno videli pri Zenbookih. Je dobro odporno na praske in prstne odtise. Pri uporabi zato deluje precej trdno, čeprav je tablica celo nekoliko tanjša (8.4mm) in lažja (586g) on konkurenčnega iPada 2 oz. Galaxy Pada 10.1. Na hrbtni strani ohišja bomo našli kamero z 8 milijoni točk, zaslonko f/2.4 in bliskavico LED (galerija vzorčnih fotografij), za video pogovore pa bo na prednji strani na voljo kamera z 1,2 milijonoma točk. Med priključki najdemo standardni 3.5mm vtič za slušalke, microHDMI izhod za monitor/tv in microSD razširitveno režo za razširitveno kartico. Na zadnji strani pa še priključek za polnjenje (lastniški) in dve reži za priklop tipkovnice, ki v tem primeru zagotovi še vrata USB (odlično za priklop miške) in še eno režo za SD kartice za dodaten prostor za podatke. Pritrjevanje in odstranjevanje doka so olajšali, obenem pa sta v doku še dodatna baterija in priklop za polnilec, ki skrbita za večjo avtonomijo tablice.

Pri obstoječem modelu uporabniki niso bili pretirano navdušeni nad tipkami, kot tudi ne nad sledilno ploščico (trackpad), ki naj bi bila kar malo preveč občutljiva in brez podpore gesti za približevanje (pinch-to-zoom). Še dodaten problem tipkovnice je njena lahkost, zaradi česar se celotna postavitev kar rada prekucne.

Kar se tiče notranjosti: gre za prvo tablico z NVIDIinim štirijedrnim Tegra 3 SoC čipom, se pravi prvo štirijedrno tablico. V testih je po pričakovanjih prehitela konkurenco (Quadrant score = 3023 v primerjavi s 1550, ki jih je dosegel Galaxy Tab 10.1 s Tegro 2) in tudi vmesnik, aplikacije in brskalnik so dobro odzivni.

22Wh baterija (se pravi, brez doka) je zdržala 10 ur in 17 minut v standardnem engadgetovem testu, se pravi z zaslonom na 50%, s predvajanjem videa in vklopljenim wifi vmesnikom. To je le za streljaj slabše od iPada 2 in za uro in več boljše od večine ostale konkurence. Dodatno avtonomijo se, kot rečeno, da pridobiti s priklopom tipkovnice ali spretnim manevriranjem med profili za upravljanje porabe energije.

OS je Android 3.2.1 Honeycomb, datum nadgradnje na ICS pa še ni znan.

Engadget zaključuje, da v tekmovanju za najboljšo Android tablico ASUS Eee Pad Transformer Prime brez težav preseže Samsung Galaxy Pad 10.1, še posebej s kombinacijo dobrega zaslona, 32GB privzetega prostora in ceno $499 brez (ne ravno nujne) tipkovnice.