Znani prvi podatki o prihodnjem Playstationu

Jurij Kristan

16. apr 2019 ob 23:05:51

Šef razvoja konzol Playstation je razgrnil prve podrobnosti o ustroju naslednice PS4-ke, med katerimi sta najbolj zanimivi uporaba shrambe SSD in pa ohranitev fizičnih nosilcev za igre.

Sony se je letos odpovedal tradicionalni pomladanski tiskovki na sejmu E3, a da privrženci tabora Playstation ne bodo trpeli prehude informacijske suše, je poskrbel konzolni arhitekt Mark Cerny, ki je v intervjuju za Wired razkril prve podrobnosti o naslednici štirice. Zaenkrat je sicer še ne imenujejo uradno Playstation 5, a bi bilo skrajno čudno, če bi jo poimenovali kako drugače. Naprava bo zgrajena okrog AMDjevega osemjedrnega centralnega procesorja na arhitekturi Zen 2, izdelanega v 7-nanometrskem proizvodnem procesu. Tudi grafični čip bo AMDjev, na osnovi arhitekture Navi, ni pa Cerny natančno povedal, ali bo strojno procesiral žarke - obljubil je le načelno (se pravi vsaj programsko) podporo raytracingu. Zanimiv je poudarek glede namenskega vezja za obdelavo 3D zvoka, še bolj pa podatek, da bo glavna shramba podatkov trdninska - SSD. To je privzdignilo marsikatero obrv, saj kljub nenehnemu padanju cen SSDji še vedno veljajo za predrage za serijsko vgrajevanje v konzole. PS5 naj bi imel obenem zelo zmogljivo implementacijo, "hitrejšo od vseh trenutno dostopnih na PCju".

Cerny je prav tako zavrgel ugibanja, da bo prihodnji Playstation slonel na digitalni prodaji, saj bodo fizični ploščki še vedno osrednji medij za igre. To je zanimivo v luči nedavnih odmevnih najav servisov za pretočno igranje in pa poročil, da bo Microsoft danes najavil verzijo Xboxa One brez bralnika ploščkov. Naprava bo obenem nazaj kompatibilna z igrami za PS4 in očitno tudi z večino hardverske periferije. Na primer naočniki PSVR, pri čemer je možakar namignil, da bomo po splovitvi konzole zelo verjetno deležni tudi očal PSVR2. Obljubil je še podporo ločljivosti 8K, kar morda pomeni tudi, da se na 4K lahko nadejamo 120-herčnega osveževanja. O ceni ali datumu izida seveda ni rekel še nobene - zgolj to, da konzole letos gotovo še ne bomo videli.