Bitcoin znova na zgodovinskem vrhu

Mandi

2. mar 2013 ob 21:10:53

Vrednost virtualne valute bitcoin je sinoči prvič presegla mejo 32 dolarjev na kovanec in s tem dohitela/prehitela zadnji vrh pri 31.9099 dolarja iz predlanskega junija. Ta zgodovinska vrednost sledi več mesecem počasne a vztrajne rasti, vedno večji sprejemljivosti BTC kot plačilnega sredstva, ter relativnemu miru kar se tiče vdorov / kraj pri večjih borzah.

Pot nazaj navzgor je bila precej strma, gleda na to, da je valuta kmalu po prejšnjem vrhu padla na vsega 2 dolarja, ter tudi potem večkrat pošteno zanihala navzdol. K sreči se je vmes količina trgovanja in s tem likvidnost trga močno povečala - z vsega 1500 dolarjev dnevno predlani spomladi, pa na kakih 75.000 dolarjev dnevno trenutno na Mt. Gox (ob skupaj 10 milijonih kovancev v obtoku), kar že zagotavlja nekaj cenovne stabilnosti. Temu primerno so se odzvali tudi spletni ponudniki dobrin in predvsem storitev. Med znanimi so se nedavno pridružili Reddit, Wordpress.com ter Dotcomov Mega. Istočasno že nekaj časa ni bilo omembe vrednih vdorov ali zapor borz; zadnji je denimo septembrski incident z BitFloor.com, kjer je izginilo za četrt milijona dolarjev kovancev.

Obenem so uč na valuto vrgli še bankirji - francosko podjetje Paymium je s pomočjo bank Aqoba in Credit Mutuel odprlo prvo hranilnico, ki sprejema bitcoine, evropska centralna banka (in nad drugi strani luže FED ter predvsem FBI) pa sta se počasi sprašujejo, kako bi to novo valuto spravili pod svoje regulatorske vajeti. Seveda ne manjkajo tudi zlikovci, ki že lep čas kurijo tuje procesorske cikle za izračun novih kovancev (s pomočjo trojanca, seveda), ter iščejo slabo zavarovane denarnične datoteke na disku. Vse to veliko pove o (potencialnem) dosegu BTC, ki nikakor ne bo majhen.
.