Kim Dotcom zagnal kriptografsko oblačno storitev Mega

Matej Huš

20. jan 2013 ob 11:15:13

Kim Dotcom je natanko leto dni po svoji aretaciji in dolgem pravnem procesu, ki se sploh še ni zares začel, predstavil novo spletno stran za shranjevanje podatkov v oblaku. Imenuje se Mega in domuje na novozelandskih strežnikih. Spletna stran je po večmesečnem testiranju uradno zaživela danes zjutraj.

Podrobno so si jo ogledali na ArsTechnici. V brezplačni različici ponuja vsakemu uporabniku 50 GB prostora, kamor lahko shrani svoje datoteke. Da bi se zaščitili pred pregonom, si mora uporabnik takoj po registraciji ustvariti 2048-biten RSA-ključ, s katerim se ob nalaganju že pred prenosom podatkov po spletu v oblak ti šifrirajo. Tako Mega ne vidi in niti ne more videti, kaj imajo uporabniki shranjeno. Hkrati dobijo vsi uporabniki na začetku veliko opozorilo o kaznivosti deljenja avtorsko zaščitenih datotek, s čimer se Mega želi ograditi od odgovornosti.

Na voljo so tudi plačljivi režimi, in sicer Pro I za 10 evrov mesečno (500 GB prostora, 1 TB prenosa), Pro II za 20 evrov (2 TB prostora, 4 TB prenosa) in Pro III za 30 evrov (4 TB/8 TB). Nakup dodatnega prostora je nekoliko zapleten, ker tega ne storimo neposredno pri Megi, temveč prek posrednikih strani (Instra, OnlyDomains, EuroDNS, Digiweb ...) Čeprav je Mega konkurenca Dropboxu in sorodnim stranem, lahko datoteke nalagamo le iz brskalnika (in sicer le iz Chroma, na kar nas stran opozori), ne gre pa iz namenske aplikacije. Naložene podatke je mogoče deliti tudi z drugimi uporabniki, pri čemer jim seveda moramo posredovati ključ. Ne glavnega ključa, ampak bo imela vsaka datoteka svoj ključ, ki bo iz njega izpeljan.

Storitev je torej za zdaj še oskubljena, a Dotcom ima smele načrte. Obetajo se nam odjemalci za mobilne naprave, varna e-pošta in pomenki, integracija kakor pri Dropboxu, podpora za koledar in pisarniške aplikacije itn. - celoten seznam.