Delo od doma: kup motenj, a še vedno večja storilnost

Matej Huš

27. jun 2012 ob 10:45:43

Aprila smo pisali o pilotskem projektu britanskega telefonskega operaterja, ko en dan v tednu velika večina zaposlenih dela od doma. Mnenja in študije o učinkovitosti in prednostih tovrstnega dela so deljena, zato so se Britanci odločili enostavno preizkusiti, kako se bo sprememba izkazala v praksi. K temu so jih seveda dodatno vzpodbudile prihajajoče olimpijske igre v Londonu, ki bodo metropolo za nekaj tednov prometno ohromile. Britanski rezultati so bili tedaj zelo pozitivni, podobno pa ugotavljajo tudi v ZDA.

Študijo je naročilo znano podjetje Citrix, ki proizvaja opremo za oddaljeno delo in povezovanje. Na vzorcu 1013 ameriških delavcev, ki delajo od doma, jo je opravilo podjetje Wakefield Research, in ugotovilo same zanimive izsledke. Kar 43 odstotkov jih med delom pogleda TV, 20 odstotkov jih igra igre, 24 odstotkov jih zvrne kakšen kozarec vina ali piva, 35 odstotkov jih poskrbi za hišna opravila in 28 odstotkov jih vmes skuha kosilo. Na prvi pogled je videti, kakor je delo od doma polomija za podjetje, ki to plačuje. A videz vara.

Raziskave namreč kažejo, da so kljub vsem stvarem, ki jih ljudje postorijo mimogrede, zaposleni od doma še vedno vsaj toliko produktivni kot njihovi pisarniški kolegi. Na Univerzi Stanford so prav tako raziskovali delo od doma in ugotovili, da so bili v primeru kitajske potovalne agencije ljudje na domu dejansko storilnejši kakor v pisarni. Sprejeli so več klicev, opravili več dela, šli manjkrat na bolniški stalež in manjkrat dali odpoved. Ob tem je sicer treba poudariti, da so na domu smeli delati le zaposleni, ki so bili zaupanja vredni in so to dejansko želeli.