Pilotski projekt O2: Delo od doma povečuje storilnost

Matej Huš

5. apr 2012 ob 10:20:10

Ena izmed večnih dilem ostaja učinkovitost dela od doma v poklicih, kjer je to mogoče. O tem, ali je za podjetje modro delavcem dovoliti delati od doma, se krešejo kopja zaradi različnih pogledov; po eni strani tako prihranimo čas, stroške prevoza, manj obremenjujemo okolje in pridobimo možnost razpolagati z organizacijo časa, a po drugi strani je v teoriji delavce teže nadzorovati in koordinirati. Premislek dodatno otežujejo rezultati raziskav, ki dajejo nepričakovane rezultate.

V britanskem operaterju O2 so se odločili, da bodo zagnali pilotski projekt dela od doma. K temu so jih vzpodbudile prihajajoče olimpijske igre v Londonu, ko se bo v mesto in okolico zgrnila nepregledna množica športnikov, novinarjev in obiskovalcev. Zato so na svojem sedežu v Sloughu začeli uvajati delo od doma en dan v tednu za 3000 zaposlenih, medtem ko je na sedežu ostalo le 125 nujno potrebnih zaposlenih. Rezultati so pozitivni, saj so ugotovili, da 88 odstotkov zaposlenih doma opravi vsaj toliko dela kakor v službi, tretjina pa jih je dejansko bolj produktivnih.

Da je projekt stekel, so nadgradili sposobnosti svojega omrežja VPN (virtualna zasebna omrežja), ki zaposlenim omogoča priključitev v službeno omrežje od doma. Hkrati so na hitrico namestili nov sistem Microsoft Lync za medsebojno komunikacijo in sodelovanje. Medtem ko je na navadni dan organiziranih 313 sestankov prek Lynca, jih je ob delu od doma kar 506 dnevno. Poleg tega vseh 3000 zaposlenih vsak tak dan prihrani 2000 ur pri prevozu na delo, ki so jih polovico porabili za dodatno delo, polovico pa zase. Hkrati pa so okolju prihranili 12,2 tone izpustov ogljikovega dioksida, sebi 9000 funtov stroškov za prevoz, podjetju pa 12 odstotkov dnevne porabe elektrike in 53 odstotkov vode. Zanimivo, stroški za ogrevanje so se povečali, saj 3000 zaposlenih že z lastnimi telesi ustvarja 300 kW toplote, ki jo je bilo treba sedaj dobiti iz plina.