Microsoftova raziskava: šefi menijo, da zaposleni pri delu od doma niso produktivni

Matej Huš

24. sep 2022 ob 13:43:52

Medtem ko zaposleni večinoma menijo, da so pri delu od doma vsaj tako storilni kakor v pisarnah, se njihovi nadrejenih s tem ne strinjajo. V raziskavi, ki jo je Microsoft izvedel med 20.000 zaposlenimi v 11 državah, so odkrili veliko neskladje med občutki zaposlenih in nadrejenih. Približno 87 odstotkov zaposlenih je menilo, da so doma enako ali bolj produktivni, a se 80 odstotkov njihovih vodij s tem ni strinjalo. To predstavlja težavo pri urejanju dela od doma, je dejal izvršni direktor Satya Nadella. Fenomen imenujejo produktivnostna paranoja. Poudarimo, da so merili občutke in prepričanja sodelujočih, ne pa dejanske storilnosti.

Obseg dela od doma je močno narasel med epidemijo in se je odtlej sicer nekoliko zmanjšal, a je še vedno precej večji kot pred njo. Na Linkedinu, ki je v Microsoftovi lasti, je približno 15 milijonov oglasov za delo. Pred epidemijo jih je stalno delo od doma ponujalo dva odstotka, trenutno pa jih je okrog 15 odstotkov. Tudi v Microsoftu trenutno omogočajo hibridni način dela, kjer zaposlenim omogočajo 50-odstotno prisotnost v pisarnah, za več dela od doma pa potrebujejo posebno dovoljenje nadrejenega. Povečuje se tudi število zaposlenih, ki niso nikoli poznali drugačnega načina dela. Microsoft je med epidemijo na novo zaposlil 70.000 ljudi, ki so vse od začetka poznali le delo na daljavo. Sedaj, ko se podjetja vračajo v pisarne, jih je treba ponovno pritegniti, predvsem pa jim pomagati, da se vključijo v delo in socialne povezave na delovnem mestu.

Od začetka pandemije doslej je zaposlitev v IT sektorju zamenjalo več ljudi kot kdajkoli dotlej. Mlajše generacije, na primer generacija Z, dvakrat pogosteje menjajo zaposlitve kot starejše. Če jim pogoji dela v podjetju, kamor sodi tudi delo na daljavo, ne bodo ustrezali, bodo preprosto odšli h konkurenci. Na trgu, kjer delavcev primanjkuje, je to za podjetja težava. Ko je Apple napovedal obvezno vračanje v pisarne, Tesla pa celo stoodstotno prisotnost, so se zaposleni močno uprli.