Facebook izklopil prepoznavo uporabnikov za vse EU uporabnike (or so we're told)

Mandi

8. feb 2013 ob 12:28:55

Facebook se je lani poleti srečal z nepričakovano resnim odporom nekaterih evropskih uporabnikov do svoje funkcije samodejnega prepoznavanja obrazov. S tehnološkega stališča gre sicer za izjemno zanimiv primer uporabe tovrstne tehnologije na zares ogromnem vzorcu podatkov - 250 milijonov dnevno naloženih fotografijah - vendar se je vodstvo podjetja žal seveda, spet, ipak odločilo to funkcijo preprosto vklopiti za vse uporabnike, brez vsakršnih vprašanj (opt-in). Tako je pri Facebooku in oglaševalski srenji nasploh v navadi, saj čim več vedo o svojih uporabnikih, tem dražje jih lahko prodajo oglaševalcem (in vladam).

Žal je v Uniji tako širokogrudno mečkanje z uporabniškimi podatki prepovedano, zato je bil Irski informacijski pooblaščenec - tam ima podjetje svoj evropski sedež, to tudi davčnih razlogov - primoran sprožiti (še eno) preiskavo. Pa z Irci bi še šlo - v svojih izjavah so namreč zelo potrpežljivi, da ne rečemo prijazni do ameriškega giganta, vendar je svoj lonček pristavil tudi njihov nemški kolega iz Hamburga, Johannes Caspar. Nemci so lani spomladi podjetje večkrat pozvali, naj spremeni pogoje uporabe storitve v smer predhodne privolitve, jasne določitve namena uporabe zbranih podatkov in ostalih partikularij, ki jih zahteva tudi naš ZVOP-1, vendar so slednji vztrajali, da "je Photo Tagging v svoji izvorni obliki vsekakor skladen z zahtevami prava EU". Caspar je zato avgusta ponovno odprl svojo preiskavo in storitev v začetku jeseni dokončno prepovedal. Gre sicer za isto pisarno, ki je leta 2011 iz Nemčije dokončno spodila Street View in potem Googlu šele lani jeseni zagotovila, da jih zaradi izkazane arogance pri obravnavi osebnih podatkov Evropejcev ne bo nesla še pred kazensko sodišče.

Facebook je bil tako primoran blokirati storitev najprej za nove uporabnike, 15. oktobra lani pa še za stare. Potem se je začelo še brisanje za nazaj. To so izvedli do konca lanskega leta. Januarja sta potem tako irski kot nemški pooblaščenec dobila delni dostop do njihove podatkovne baze ter kode ter potrdila, da je bilo zares izvedeno. Na tej točki naj bi bila raba prepoznave obrazov v EU dokončno izključena.

So sicer še nekateri razlogi za dvom. Med vikend obiskom Belgije smo morali za prijavo v njihovo stran potrditi istovetnost (čuden IP in to), vključno s serijo vprašanj za prepoznavo prijateljev, ki so zgledale sumljivo podobnu rezultatu face recognitiona (glej zadnjo sliko). A to je bilo še prejšnji teden, kdo ve.