Tudi Yahoo ignorira DNT v IE10

Matej Huš

27. okt 2012 ob 12:44:58

Težave z implementacijo standarda DNT (do not track) v Internet Explorerju 10 se nadaljujejo. Problem ostaja privzeta vključitev te možnosti v IE 10, zaradi česar se pojavljajo pomisleki, ali dejansko izraža željo uporabnika. Tako je tudi Yahoo napovedal, da DNT v IE10 ne bodo spoštovali.

DNT se vpeljali, da bi lahko uporabniki izrazili svoje želje glede sledenja. Kdor ne želi, da mu spletne strani sledijo s piškotki, stalno hrambo (persistent storage) ali kako drugače, v brskalniku vključi DNT in spletne strani mu (vsaj v teoriji) ne bodo sledile oziroma ga poskušale enolično identificirati. Podporo standardu so napovedali vsi vodilni proizvajalci brskalnikov, oglaševalci pa so se zavezali, da bodo DNT upoštevali, nadzor pa bo vršila ameriška Zvezna trgovina za trgovino (FTC).

Probleme pa povzroča Microsoft, ki je v IE10 funkcijo vključil kar privzeto. Oglaševalci in pisci spletni strani trdijo, da je to nenamenska raba zastavice DNT, saj ne izraža uporabnikove želje, zaradi česar bi jo morali v tem primeru ignorirati. To so uspeli izsiliti celo v zapisu standarda, kjer se je pred kratkim pojavilo določilo, da mora biti DNT privzeto izključen. Potemtakem to pomeni, da IE10 standard krši. Vse skupaj je sicer v sivi coni, saj IE10 med instalacijo izpiše, da bo DNT vključen in v principu uporabnika opozori na možnost, da si ga gre izključit, če bi rad, da mu sledijo.

To je voda na mlin njegovim nasprotnikom. Apache je že pretekli mesec napovedal, da bo ignoriral zastavico DNT, če bo zaznal uporabo brskalnika IE10. In ni edini. Ta teden je tudi Yahoo napovedal, da bo ignoriral DNT v IE10. Natrosili so enake puhlice kot vsi nasprotniki standarda. Verjamejo, da mora DNT odražati uporabniško preferenco in ne namen piscev brskalnika, zato trenutna implementacija DNT omogoča zlorabo. Uporabnikom svojih strani zato svetujejo nadzor nad zasebnostjo prek Ad Interest Manager, medtem ko DNT ne bodo upoštevali.