Nemčija: Facebook ne sme več obdelovati osebnih podatkov iz WhatsAppa

Matej Huš

11. maj 2021 ob 23:53:33

Nemški informacijski pooblaščenec Johannes Caspar je Facebooku odredil, da mora prenehati obdelovati podatke nemških uporabnikov svoje aplikacije WhatsApp. Privolitev k novim pogojem uporabe, ki jo od uporabnikov zahteva, ni v skladu z zakonom. Novi pogoji uporabe so namreč nepregledni, nekonsistentni in preveč široki, ko gre za zbiranje osebnih podatkov. Caspar je predlagal ukrepanje tudi ostalim informacijskim pooblaščencem v EU. Do rešitve problema pa je uporabil možnost iz GDPR in prepovedal obdelavo osebnih podatkov.

Novi pogoji uporabe bi morali začeti veljati 15. maja. Facebook je od uporabnik zahteval pristanek nanje, sicer ne bi mogli več pošiljati sporočil (lahko pa bi jih sprejemali). To se sedaj ne bo zgodilo. Novi pogoji uporabe širijo obseg podatkov, ki jih Facebook zbira in obdeluje tudi na lokacijske podatke, prenos komunikacijskih podatkov na tretja podjetja in navzkrižno preverjanje računa s podatki iz ostalih storitev pri Facebooku. Informacijski pooblaščenec meni, da ni nobene potrebe po obdelovanju teh podatkov, četudi se uporabniki s tem strinjajo. V trenutni obliki privolitve sploh ni jasno, s čim vse se uporabniki strinjajo. Predvsem pa privolitev ni svobodna, saj predstavlja pogoj za nadaljevanje uporabe storitve. Pregled pogojev kaže, da si Facebook prizadeva za integracijo podatkov iz WhatsAppa in Facebooka, kar ni dovoljeno.

Nemški informacijski pooblaščenec je lahko svojo odredbo izdal za največ tri mesece, zato bo primer romal pred EDPB (European Data Protection Board), ki lahko izda zavezujočo odločitev za celotno EU.