Facebook v Evropi ukinja samodejno prepoznavanje obrazov

Matej Huš

21. sep 2012 ob 22:44:38

Ko je Facebook junija lani za vse uporabnike uvedel možnost samodejnega prepoznavanja obrazov na fotografijah, so bili odzivi varuhov zasebnosti zlasti v Evropi zelo ostri. Storitev Tag Suggestions namreč na fotografijah samodejno najde obraze ljudi in predlaga označite (tagging). Pri tem gre Facebook celo tako daleč, da uporablja algoritem za identifikacijo in samodejno predlaga ime najverjetnejše osebe na sliki. Storitev je privzeto vključena (opt-out), dodatno pa je problematična, ker uporabnike kar sili k izpostavljanju drugih ljudi.

Prva se je ostro odzvala Nemčija, kjer je informacijski pooblaščenec že avgusta lani povedal, da je Facebooka praksa ilegalna. Sedaj bo Facebook storitev ukinil za celotno Evropo.

Irski informacijski pooblaščenec (na Irskem ima Facebook evropsko centralo) je namreč že lani Facebook pozval k nekaterim spremembam. Decembra so Facebooku postavili polletni rok, v katerem so morali poskrbeti za več transparentnosti o zbiranju in hranjenje podatkov ter uporabnikom dati več možnosti, da sami vplivajo na to. Odstranitve storitve ni neposredno zahteval, a se je Facebook vseeno odločil zanjo. Tako za nove uporabnike sploh ni več na voljo, za stare pa bo izključena 15. oktobra.

Richard Allan iz Facebooka pojasnjuje, da je bila EU zaskrbljena nad načinom pridobivanja soglasja uporabnikov za uporabo te tehnologije. V prihodnosti bo Facebook storitev ponovno uvedel, a v skladu z zahtevami EU. Zato bodo morali spremeniti obveščanje in soglašanje z njo, je še dodal. Irska je sicer temeljito prečesala Facebooko spoštovanje zasebnosti in ugotovila, da se v veliki večini primerov Facebook obnaša ne le primerno, ampak skoraj vzorno.

Nekaj problemov sicer ostaja. Irska ni prepričana, da se izbrisane slike resnično odstranijo v 40 dneh, kot to zahteva lokalna zakonodaja. Prav tako ostajajo neznanke glede neaktivnih in deaktiviranih računov ter z njimi povezanih podatkov.