iOS 6.1.1 je zunaj, evasi0n jailbreak še deluje

Mandi

8. feb 2013 ob 10:40:11

Evasi0n jailbreak za iOS 6.1, izdan ta ponedeljek, se je zgleda odlično prijel. Njihova spletna stran beleži 5 milijonov obiskov, alternativna aplikacijska trgovina Cydia pa poroča o 4 milijononih novih, dejanskih uporabnikov. To niso zanemarljive številke, tudi ne v primerjavi z odlično prodajo iPhona v lanskem zadnjem četrtletju - 17.7 milijona enot (iPhone 5 in starejših, samo ZDA) - ki je enkrat za spremembo celo prehitela Samsungovih 16.8 milijona.

Apple je - temu primerno - seveda že reagiral. Takoj prvi dan so izdali opozorilo proti rabi jailbreakanja, ker naj bi povzročalo nestabilnost naprav, blokiralo nekatere servise (v praksi predvsem vremensko aplikacijo), zniževalo kvaliteto glasovnih pogovorov in prenosa podatkov (lol), široko odprlo vrata za varnostne pomanjkljivosti (morda) ter vidno krajšalo avtonomijo baterije (glej takoj spodaj). Navedbe so nekoliko strašljive (ali zlobne, če hočete), ker gre itak za stvari, ki se uporabnikom alternativnega firmwara ne bi smele dogajati, sploh pa ne na tako dragi napravi. Še več, godijo se tudi na "pristnih" (ne jailbrejkanih) telefonih. iPhoni imajo namreč vse od izdaje 6.1ke (28. januar) znatne težave s hitrim praznjenjem baterije; pravzaprav ravno take, kot se jih spomnimo iz časov iPhone 4S okoli podivjanega preklapljanja lokacijskih nastavitev. Nekateri iPhone 5 uporabniki naj bi tako beležili nepojasnjeno segrevanje telefona in upad časa avtonomije za 20-30%; pri starejših modelih, zlasti 3GS in 4S, pa kup telefonov ne zdrži niti pol dneva (od jutra do večera, kaj šele polnih 24 ur). Tema na njihovem podpornem forumu šteje že 15 strani (predlanska jih je sicer imela čez 800), Apple pa o tem še vedno molči, čeprav so odgovor na pojav jailbrejka uspeli spisati v manj kot dnevu, pravzaprav celo vnaprej (kot datum članka je navedena nedelja, torej gre očitno za vnaprej pripravljen odziv na napovedi skupine Evad3rs preko twitterja). Evad3rs je nasprotno raje tiho in pridni; vmes so celo posodobili svoj jailbreak, tako da omenjenih težav z nedelovanjem vremenske aplikacije ni več.

Ko je sinoči izšel razvijalski predogled iOS 6.1.1 s par malenkostnimi popravki, se je takoj začelo špekulirati, da gre ravno za odgovor na Evasi0nov jailbreak. A kot je bilo pravkar potrjeno, to ne drži; gre pač za rutinski popravek. Vsekakor pa Evad3rsi pričakujejo, da bo Apple slej ko prej pokrpal omenjene luknje, morda že z 6.1.2. Upamo, da bo istočasno poskrbel tudi za težave s pregrevanjem in kratkoživo baterijo.

Podjetje je namreč izjemno glasen nasprotnik jailbreakanja, kar je izjemno žalostno za tako progresivno in v prihodnost stremeče podjetje, a po svoje tudi jasno glede na pogoltne želje njihovih delničarjev in seveda posle, ki jih vodijo z založniško industrijo. Jailbrakanje sicer je in ostaja zakonito v ZDA, vsaj za telefone (ne pa za tablice), ker tako pravi njihova Kongresna knjižnica, ki je zadolžena za pripravo seznama upravičenih omejitev avtorskih pravic (v praksi kar izjem od DRM). Še več, ker jailbreakanje je na tem seznamu, bi moralo biti mogoče BREZ neumnosti z verižnim izkoriščanjem treh varnostnih pomanjkljivosti, ampak zgolj s klikom ali dvema v iTunesu. Brez težav ga je denimo mogoče izvesti za Nexus telefonih, večini HTC-jev, ter celo nekaterih Sony-jih (a ni to ironija). Žal Appla še nihče ni prisilil v to (s tožbo, seveda). Zato stvari v praksi praviloma potekajo tako, da morajo uporabniki sami lomiti skozi DRM z "jailbreaki", in to po vsakem popravku znova, tvegajoč izgubo garancije in vse od Appla goraj naštete neumnosti, čeprav DMCA izrecno pravi, da je poganjanje lastnega programja za 600 dolarjev vrednem telefonu uporabnikova izrecna pravica. Podobne težave imajo denimo tudi kupci DVD-jev, ki bi si želeli izdelati dodatno kopijo, ali slepi oz. slabovidn kupci Kindle eBookov, ki imajo izrecno pravico dostopa do avdio verzije.

Pravzaprav je Apple na veliko lobiral, da bi Kongresna knjižnica z letošnjim letom ukinila to izjemo, a mu žal na nas vseh srečo ni uspelo. So pa bili nekoliko bolj uspešni ameriški mobilni operaterji, zato odklepanje telefona (na svoje omrežje - to je ločen problem od jailbrejkanja proizvajalčevega firmware-a) več ni zakonito. Zdaj sta za unlockanje oz. za pripravo programske opreme zanj zagroženi visoka zaporna in denarna kazen. Ali si bodo operaterji dejansko upali preganjati končne uporabnike, pa bo pokazal čas.

V EU je medtem dovoljeno oboje - tako odklepanje kot jailbreakanje (aka rootanje, flashanje). Še več, medtem ko vas lahko stane proizvajalčeve garancije, vam še vedno ostane obvezna dvoletna zakonska odgovornost za stvarne napake. Ne prodajalec telefona (večinoma operater) ne servis vam tako ne smeta zavrniti brezplačnega popravila telefona z izgovorom, da ste ga rootnili, razen seveda, če lahko dokažeta, da je med rootanjem in škodo neposredna vzročna zveza. V praksi je sicer še vedno potrebno precej kreganja, vztrajnosti in časa, sploh pri nas. V Nemčiji, denimo, so stvari že precej lažje. O tem sicer več v prihajajočem prispevku.

Dodatek, nedelja, 10.2.2013:
Kot kaže, so težave s pregrevanjem in avtonomijo baterije hujše, kot se je sprva zdelo. Britanski Vodafone je tako začel obveščati svoje uporabnike, naj (če je seveda še mogoče) odložijo nadgradnjo na iOS 6.1, vsaj dokler Apple ne objavi ustreznega popravka. Vzrok naj bi bil nekje v modulu za 3G.