Apple priznal težave s praznjenjem baterije v iPhonu 4S

Matej Huš

3. nov 2011 ob 17:27:33

Apple je včeraj priznal, da imajo nekateri uporabniki novega mobilnega telefona iPhone 4S težave s prehitrim praznjenjem baterije, o čemer smo pisali pretekli teden. Prva poročila o težavah so se pojavila na Applovih forumih kmalu po izidu telefona, v zadnjih dneh pa se je tema napihnila na več kot 200 strani. Točnega razloga še niso uspeli ugotoviti, je pa postalo jasno, da obstoji povezava med praznjenjem baterije in funkcijo lokacijske poizvedbe. Lokacija se v iPhonu določa iz podatkov o vidnih točkah Wi-Fi, GPS-podatkov in dosegljivih baznih postaj, kar je precej potraten proces. Problem naj bi bilo mogoče omiliti z izklopom samodejnega preklapljanja med časovnimi conami, povezava s prepogostim določanjem lokacije pa še ni znana.

Apple je v izjavi za AllThingsD potrdil, da je "prizadetih manjše število uporabnikov". Dejali so, da so "odkrili nekaj hroščev, ki vplivajo na avtonomijo baterije, in da bodo v prihodnjih tednih izdali programski popravek". Kaj točno je narobe, Apple ni želel komentirati.

Zanimivo je, da napake ne uspe reproducirati v vseh okoljih. Na ArsTechnici so v eksperimentih opazili manjše, a ne kritično zmanjšanje avtonomije. Pri predvajanju filma z enakimi nastavitvami je iPhone 4 zdržal 12 ur, iPhone 4S pa zgolj 10 ur, medtem ko je bila razlika pri delovanju telefona v stanju pripravljenosti zgolj nekajminutna. Poleg tega najdemo na internetu različne napotke, kako težavo omiliti - poleg že omenjenega izklopa posodabljanja časovne cone velja poizkusiti z izklopom asistentke Siri, Bluetootha, od lokacije odvisnih opomnikov (Remainders) in potisnih obvestil (Push Notifications). Popravek za iOS 5 pa sledi v naslednjih tednih.