Tudi iOS 6 zlomljen

Matej Huš

7. feb 2013 ob 00:12:37

Pa smo dočakali še javno dostopno programsko opremo za zlom (jailbreak) Applovega operacijskega sistema iOS 6, ki bo omogočila poganjanje nepodpisanih aplikacij. Ta operacijski sistem so zlomili že v začetku leta, a niso želeli javno razkriti metode, da ne bi Apple hitro pokrpal lukenj in ga onemogočil. Zato so počakali do 28. januarja, ko je izšel iOS 6.1, in tako je ta teden skupina Evad3rs objavila jailbreak. Dostopen je na naslovu evasi0n.

Kot pojasnjuje David Wang, eden izmed članov skupine in tudi sicer zelo poznan lomilec iOS-a, meri programska oprema za zlom 10 MB. Doslej je bila prenesena že več kot štirimilijonkrat. Omenimo, da je izdani jailbreak untethered, kar pomeni, da ob vsakokratnem zagonu naprave ne potrebujemo povezave z osebnim računalnikom. Po zlomu zaščite lahko uporabniki nameščajo tudi nepodpisane aplikacije. Ena največjih spletnih trgovin zanje se imenuje Cydia. Ta je tako priljubljena, da se je takoj po objavi jailbreaka za kratek čas pod navalom obiska sesula.

Jailbreak ni ilegalen, čeprav ga Apple preganja na vse načine. Tako v ZDA kakor tudi pri nas sodi med dovoljene postopke, je pa res, da vas lahko stane garancije, če ga Apple odkrije. Je pa Apple takoj po izidu jailbreaka spremenil besedilo na svojih straneh, ki uporabnike kar straši.