V sredo dan D za blackberryje

Mandi

28. jan 2013 ob 03:07:55

Kanadski RIM bo to sredo predstavil prve, tokrat dražje modele telefonov z novim operacijskim sistemom BlackBerry OS 10. Videli bomo dva modela - celozaslonskega Z10 v stilu iPhona oz. Androidov, ter X10, z malo manjšim zaslonom a polno tipkovnico. Cenejši modeli pridejo potem v začetku pomladi.

Z10 naj bi tako ponujal 4.2'' zaslon resolucije 1280x768 pikslov, 2GB delovnega spomina, 16 oz. 32GB trajnega spomina, dvojedrni procesor, 8-megapikselno kamero, microSD razširitveno režo in ostale potrebne pritiklilne. X10 naj bi bil po vsem, razen seveda zaslonu, isti.

Seveda za uspeh izdelka (in s tem preživetje podjetja) ne bosta toliko ključna ne izgled in ne specifikacije, ampak predvsem sprejem novega operacijskega sistema. Analitiki, ki so se dosedaj imeli priložnost poigrati z njim, pravijo, da je "presenetljivo dober", ter da bi znal pritegniti tako poslovne kot zasebne uporabnike. A po drugi strani naj bi bil precej drugačen od že videnega - bojda nekako tako, kot je veljalo za prvi iPhone, tako da naj bi bilo potrebnega kaj nekaj privajanja. Kaj točno mislijo s tem, bomo videli čez nekaj dni. Predvsem naj bi ga ven vlekel "povratek tipkovnice", ki se zelo prilega današnjim mobilnim aplikacijam in je virtualka preprosto ne uspe dovolj dobro nadomestiti. Obenem vse stare močne točke - push email, notifikacijska rdeča lučka, stranski gumbi - vse ostajajo na istem mestu.

Obetajo si med 1 do 4 milijone prodanih enot v prvih treh mesecih. Karkoli manj od milijona naj bi bilo katastrofa.

Več čez nekaj dni.