Lenovo hoče kupiti RIM

Matej Huš

27. jan 2013 ob 00:24:00

Hitro se približuje 30. januar, ko bo RIM pokazal nov operacijski sistem za svoje pametne telefone BlackBerry 10. Glede na težek položaj kanadske proizvajalca pametnih telefonov bo to dan D, ki bo v veliki meri določil prihodnost podjetja. A pojavile so se tudi druge povsem resne napovedi. Za prevzem RIM-a se zanima Lenovo.

Finančni direktor Wong Wai je na svetovnem gospodarskem forumu v Davosu povedal, da si podjetje ogleduje trg in razmišlja, kako bi okrepilo svojo prisotnost na trgu mobilnih naprav, kjer je danes Lenovo nepomemben igralec. Ena izmed zelo resnih možnosti je nakup RIM-a. Ni sicer edina, a Wai je povedal, da ob dobri ponudbi ne bi oklevali. RIM navedb ni želel komentirati, medtem ko je Wai potrdil, da sta se podjetji o tem že pogovarjali.

Prevzem RIM-a pa bi imel cel kup zelo zanimivih implikacij. Najprej bi mu morali zeleno luč prižgati kanadski varuhi konkurence, ki preverijo vsak prevzem v vrednosti nad 344 milijoni kanadskih dolarjev (250 milijonov evrov). Če se izkaže, da prevzem ne bo prinesel neto pozitivnega učinka na Kanado, ga ne dovolijo. Ima pa RIM še en drug problem. Podjetje je znano po šifrirani komunikaciji, ki jo ponujajo blackberryji, zaradi česar so zelo priljubljeni pri poslovnežih in tudi v vladnih agencijah. Širitev proizvodnih obratov na Kitajskem je RIM v preteklosti zavrnil prav zato, ker niso želeli tvegati. Ali jih lahko sedaj Kitajci preprosto - kupijo? Američani so na tem področju še posebej paranoični, saj je Odbor za obveščevalno dejavnost lanskega oktobra posvaril podjetja, naj ne uporabljajo izdelkov Huaweija in ZTE-ja zaradi možnost industrijskega vohunstva.

Čeprav Lenovo še ni povedal nič konkretnega o ceni in časovnem okviru, je delnice RIM-a najava katapultirala. Pridobile so več kot 15 odstotkov vrednosti. To je še posebej zanimivo, ker Lenovo ni najboljši skrbnik blagovnih znamk. Spomnimo se na prenosnike znamke ThinkPad in kaj se je zgodilo z njimi po letu 2005, ko je Lenovo odkupil IBM-ov oddelek za osebne računalnike.