Nove nokie: Lumia 820 in 920

Mandi

6. sep 2012 ob 10:10:35

Slabo leto po predstavitvi "prvih pravih Windows Phone telefonov" oktobra lani sta Nokia in Microsoft družno predstavila naslednika - cenejšo Lumio 820 ter dražjo 920. Dogodka sta hkrati potekala v New Yorku (podpredsednica Jo Harlow in Microsoftovec Joe Belfiore) in Helsinkih (CEO Elop).

Skoraj vso pozornost je odnesel dražji, 920 model. Harlowova mu pravi "najbolj inovativen pametni telefon na svetu", pri čemer bržkone malo (po marketinško pač) pretirava. Fizično je enak prehodnemu modelu 900: je iste velikosti in pride v istem polikarbonatnem ohišju, tokrat sicer v rumeni, rdeči, svetlomodri, vijolični oz. treh odtenkih sivine. Zaslon je 4.5-palčni "Nokia PureMotion HD Plus display", z WXGA resolucijo 1280x768 (lani 1280x720), "ClearBlack" polarizacijskim filtrom za preprečevanje odbleskov, ter visoko svetilnostjo in frekvenco osveževanje. Nokia pravi, da je svetlejši od konkurence, tako da se ga da brez težav "brati na plaži oz. celo puščavi". To bo treba še preveriti, medtem so že uspeli pokazati, da frekvenca osveževanja in dobro spisan WP8 omogočata prijetno tekoče scrollanje, brez zatikanj.

Kamera je zadaj, zmore 8.7 megapikslov in naj bi bila spet "najboljša na trgu". Ima f/2.0 zaslonko, leča pa je stabilizirana z majhnimi vzmetmi, ki naj bi skupaj s programsko korekcijo PureView zagotavljalo še posebej stabilne fotke, ne glede na tresočo roko. Podobno omogoča sprejem "5 do 10x toliko svetlobe kot konkurenčni izdelki", zato naj bi bile slike zelo svetle, posebej v slabih svetlobnih pogojih - npr. znotraj stanovanja ali v večernem somraku. Programski vmesnik ima poseben API, ki omogoča neposreden uvoz 3rd party efektov brez rabe posebne aplikacije. Trenutno je npr. mogoče dodati efekta "Bing Vision" in "CNN lens", prav gotovo pa se menijo tudi s Facebookom za njihove Instagram filtre.

Procesor (SoC) je dvojedrni Qualcomm Snapdragon S4, kot ga najdemo tudi na drugih dražjih modelih, npr. Samsung Galaxy SIII ali HTC One X, z LTE podporo. RAMA je 1GB, trajnega spomina pa 32GB + 7GB pripada na Microsoftovem oblačnem servisu SkyDrive. Rež za dodatne SD kartice ni, ker bi "omadeževale" izgled celotnega telefona, kot pravijo. Pri 920ki to niti ni problem, pri cenejši 820 pa morda je, saj ima le 8GB trajnega spomina, a naj kupci v tej sferi ("midrange") pravzaprav ne bi potrebovali več.

Gor seveda teče Windows Phone 8. S sabo prinaša prilagodljivi domači zaslon (večanje/manjšanje ploščic), NFC (tap-to-share, Wallet), over-the-air (OTA) nadgradnje ter podporo za boljše procesorje, večje zaslone in (ironično, glej prejšnji odstavek) za razširitve pomnilnika. To je vse zelo lepo, vendar nobena od teh novosti kot tudi ne WP8 aplikacije ne bodo na voljo za lanske modele, ki pač ostajajo ujeti na WP7.5 Mango. Bo pa bojda precej lažje portati Windows 8 namizne aplikacije na mobilno okolje, pravijo.

Baterija zmore 2000 mAh, kar je malo manj kot pri Samsung Galaxy SIII in za kako tretjino več kot pri iPhonu 4S. Obenem bo telefon mogoče polniti brezžično, z dodatno opremo po standardu Qi.

Cena in rok dobavljivosti še nista znana. Slišati je bilo tako "jeseni" kot "med praznično sezono", kar sicer lahko pomeni še ta mesec, vendar najbrž ne bo prej kot novembra ali decembra. Škoda, ker SIII se (po zahvali Cupertina) že odlično prodaja, danes proti večeru bodo v letališkem hangarju zunaj Sante Monice svoje povedali Amazonovci (najverjetneje pride samo novi Kindle Fire, se pa presneto veliko šušlja tudi o Amazonovem lastnem pametnem telefonu), naslednji četrtek pa itak dobimo iPhone 5. Aja, pa drugo leto pridejo prvi Blackberriji 10.