Še več Ubunta

Mandi

8. dec 2012 ob 14:56:39

Ubuntova razvojna ekipa je najavila izid prve alfa različice prihajajočega Ubuntu 13.04 "vzhičeni rakun" (raring ringtail, tudi basarisk). Poleg glavne izdaje sta na voljo še sliki za Edubuntu in Kubuntu, a ključna sprememba zadeva predvsem nov model izdajanje predoglednih različic: namesto alfe, bete 1 in beta 2 bodo odslej ponudili nočne (nightly builde), vsakih štirinajst dni pa še dodatne (fortnighly builde).

Vmesnih "stabiliziranih" različic ne bo, ker naj bi bilo z njimi nekoliko preveč dela in časa na strani Canonicalove ekipe. Vse vmesne različice so namreč vključevale tedenski do dvotedenski feature freeze, ko se ni delalo na dodajanju novih funkcij ali posodobitev programov. To je opazno skrajšalo že tako kratek šestmesečni izdajni cikel. Zdaj teh težav ne bo več, bodo pa morali rokave zavihati testerji, ki se jih prosi, da pred oddajo vsakršnega poročila o napaki preverijo, ali ni ta mar že popravljena v kakšni malo bolj sveži različici.

Trinajstštirica sicer ne bo neka posebej prelomna izdaja. Za novi compositor Wayland se zdaj že ve, da še ne bo nared, tako da nas glede izgleda čakajo le manjša piljenja in nadgradnje verzij. Več si obetajo iz sodelovanja z Valvom, ki zavoljo Microsoftove trmarije z Windows 8 App Storom pospešeno dela na GNU/Linux različici Steama. Trenutno je na voljo nekaj naslovov, vendar le v zaprti beti s par deset tisoč udeleženci, čeprav se stvari počasi odpirajo. Potem sta tu pohitren Software center, ki se zdaj dejansko naloži v doglednem času, pa boljša integracija z oblačno storitvijo Ubuntu Cloud. O strategiji hkratnega vzdrževanja različic za vse naprave od telefona, tablice, prenosnika do strežnika je Shuttleworth na nedavnem devleoper summitu sicer veliko govoril, a vprašanje je, kako zelo so resni, glede na to, da niti za PC beto več ni časa.

Ringtail (Bassariscus astutus) je sicer simpatična zverinica iz družine rakunov, dolžine med 30 in 40 cm s še prav toliko značilno šrafiranega repa (od tod tudi ime) in teže med 800 in 1300 grami. Domuje predvsem v bolj sušnih predelih na jugozahodu Združenih držav Amerike. Se zelo enostavno udomači, njegovi prvi imetniki pa so bili rudarji, ki jim je žival pomagala pri preganjanju miši in drugih glodalcev iz njihovih kabin. Zato se mu pregovorno pravi tudi ringtail cat, čeprav z mačkami pravzaprav nima veliko skupnega. Aktiven je predvsem ponoči ali kvečjemu še v somraku. Samice so breje enkrat letno (spomladi), ter povijejo enega do štiri nebogljenime mladičke. V divjini dočaka starost do 7 let, v "ujetništvu" (najraje v škatli v temnem kotu bajte, zraven ognjišča) pa tudi do 14. No, kot vmesna izdaja Ubuntu bo dočakal kvečjemu 6 mesecev, potem pa hitro potonil v pozabo, če ne drugega zavoljo nesrečne številke 13. Izid je sicer predviden za četrtek, 25. aprila.