AMD presenetil in objavil odprtokodni gonilnik za prihajajoči HD 8000

Mandi

6. feb 2013 ob 12:51:14

AMD (oz. prej ATI) v GNU/Linux svetu ni ravno znan po promtni ali popolni podpori gonilnikov za svoje grafične kartice. Nviidin zaprti gonilnik je hitrejši in bolje optimiziran, podobno Intelov, ki je obenem še odprtokoden. Tudi jih ni ravno skrbelo za imetnike starejših čipov, sploh potem, ko je xorg nekoliko spremenil model za gonilnike. Zato je toliko bolj prijetno slišati, da so ta teden, se pravi še pred (poletnim) izidom prvih kartic, začeli objavljati izvorno kodo za prihajajočo serijo HD 8000 ("Sea Islands").

"Začeli" bo kar prava beseda. Za zdaj so odprli kodo zgolj za en čip - HD 8000 "Oland" - pa še to zgolj v 2D delu, torej brez podpore za 3D (OpenGL 3.0) oz. za strojno pospešeni video (Unified Video Decoder). Podpore je torej približno toliko kot pri gonilniku za Raspberry Pijev Videocore SoC, kjer se je sicer govorilo veliko, v resnici pa izdalo bore malo kode. Četudi bodo to uspeli urediti, so vlak za jedro 3.8 že zamudili, in bodo (najbrž, verjatno) uvrščeni šele v jedro 3.9. To pomeni, da jih v spomladanskih GNU/Linux distribucijah, kot bo npr. Ubuntu 13.04 Raring Ringtail, še ne bo. K sreči naj bi bil zaprti gonilnik (fglrx) na voljo takoj ob splavitvi kartic.

Je pa lepo slišati, da so pri AMD končno našli čas za resno delo na odprtokodnih gonilnikih. To daje tudi nekaj prepotrebnega upanja, da bodo slednji v boljšem stanju od teh za sedanjo serijo HD 7000 ("Southern Islands"). Čeprav torej še vedno velja priporočilo, da naj si Linux uporabniki izogibajo opreme z AMD-jevim čipovjem, bo morda že konec leta precej bolje.